Verden

Hva skjedde med flyet?

Søndag er det ett år siden flyet Malaysia Airlines MH370 forsvant. Flyet hadde 239 passasjerer om bord. Fortsatt vet ingen hva som skjedde.

Malaysia Airlines-flyet forsvant 8. mars 2014. Det var på vei fra Kuala Lumpur i Malaysia til Bejing i Kina. Men to timer etter at flyet tok av, forsvant det fra radaren.

Det siste menneskelige livstegnet fra flyet var et enkelt «All right, good night». Meldingen ble sendt ut klokken 01.19. Da befant flyet seg i 35.000 fots høyde øst for Malaysia.

Det har senere kommet frem at en satellitt fanget opp signaler fra flyet så sent som klokken 08.11.

Det var fint vær i området da flyet forsvant. Det ble ikke sendt ut nødsignal. Erfarne forskere har kalt forsvinningen et mysterium.

Nå har det gått ett år siden forsvinningen. Den satte i gang verdens største leteaksjon. Flere enn 25 land har deltatt i letingen. Men fortsatt er det ingen som vet hvor flyet er. Og ingen av de 239 passasjerene som var i flyet, er funnet.

Malaysia Airlines-flyet fløy trolig tusener av kilometer over Indiahavet før det forsvant i bølgene. Det tror etterforskere. Søket har vært i et 60.000 kvadratkilometer stort område. Det ligger vest for byen Perth i Australia. Flyet styrtet sannsynligvis i et område med svært dypt hav. Det gjør det vanskelig å finne.

Det har vært mange teorier om hva som har skjedd med flyet. Mange tror at flyets kommunikasjonssystem ble slått av med vilje. Deretter skal flyet ha endret kurs og fortsatte å fly i inntil sju timer. Myndighetene mistenker at flyet ble utsatt for et terror-angrep eller kapring. Andre mener at en teknisk feil er mer trolig.

Australia snakker nå med Kina og Malaysia om hvor mye lenger man skal lete etter flyet. Det kan skje at letingen blir avsluttet i mai.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå