Verden

Rød løper for Solberg i Vietnam

Statsminister Erna Solberg er på besøk i Vietnam. Hun mener det er viktig å ha dialog med andre land, selv om de bryter menneskerettighetene.

Statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre (H) er på reise i Indonesia og Vietnam. Fredag ankom hun Vietnam. Hun skal være der i to dager.

Fredag møtte hun Vietnams statsminister, Ngyen Tan Dung. Han er leder for kommunistpartiet. Erna Solberg er kritisk til hvordan han styrer landet.

Kommunistpartiet har all makt i Vietnam. Alle forsøk på å danne partier som er uenige med kommunistpartiet, er forbudt.

— Vietnam har et politisk system som er veldig fremmede for vårt. Det er et ettpartisystem som er opptatt av å beholde makten, forklarer Solberg.

Men hun synes ikke det er problematisk å bli tatt imot med pomp og prakt i landet.

­— Jeg mener vi skal ha dialog med mange land, selv om vi ikke alltid har sans for det politiske systemet deres. Hvis vi skulle la være å besøke land som bryter menneskerettighetene, ville vi ikke fått så mange land å snakke med, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Ifølge Human Rights Watch finnes det ikke organisasjons- og ytringsfrihet i Vietnam. Det er heller ikke lov til å fritt velge sin religion. Solberg tok opp temaer som dette i møtet med Vietnams statsminister.

— Vi diskuterte hvor viktig det er med internasjonalt samarbeid. Vi snakket også om at vi må fortsette å snakke om menneskerettigheter. Det er en viktig del av vårt samarbeid. Vi har åpne og ærlige diskusjoner om det, sa Solberg til pressen etter møtet.

Solberg sa også hva hun mener om dødsstraff. Det opplyser avisa VG.

— Vi hadde en diskusjon om dødsstraff. De sa at deres land ikke er kulturelt og politisk modent til å fjerne det. Men de har redusert antallet. Og de foreslår å redusere antallet forbrytelser som kan gi dødsstraff enda mer, sier Solberg til avisa.

Etter møtet gjorde Solberg reklame for norsk laks. Hun delte ut fisk til nysgjerrige vietnamesere i sentrum av Hanoi.

Lørdag reiser Solberg til det nordvestlige Vietnam. Hun skal se nærmere på FN-prosjekter om menneskehandel, bærekraftig skogdrift og utdanning. Vietnam har hatt en positiv utvikling på det siste.

Før var Vietnam ett av verdens fattigste land. Store deler av befolkningen hadde aldri gått på skole. I dag er Vietnam blitt et middels rikt land, der nesten alle går på skole. Landet har også gode resultater fra skole-testen PISA.

Siste utgave

På forsiden nå