Verden

Avgjør båtflyktningenes skjebne

Omtrent 6.000 båtflyktninger driver i båter utenfor Indonesia, Malaysia og Thailand. Landenes utenriksministre skal bestemme hva som skjer med dem.

Onsdag møtes utenriksministre fra Indonesia, Malaysia og Thailand. De skal snakke om situasjonen for båtflyktningene i havområdene utenfor landene.

–Jeg har bedt om et møte med Malaysia, som er et av de berørte landene, sier den indonesiske utenriksministeren Retno Marsudi søndag. Han er leder for Asean, som er en sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner.

Omtrent 25.000 flyktninger har så langt i år lagt ut på båtferden fra Myanmar og Bangladesh. Målet har vært land som Thailand, Indonesia og Malaysia.

Båtflyktningene fra Bangladesh reiser fra landets fattigdom, mens flyktningene fra Myanmar kommer fra folkegruppa rohingya. De er utstøtt i landet.

Malaysias utenriksminister Anifah Aman har også forsøkt å få med seg Myanmar på møtet. Det var også planlagt møter med ledelsen i Bangladesh.

– Om nødvendig kaller vi inn til et regionalt krisemøte, sier Anifah Aman til det malaysiske nyhetsbyrået Bernama.

Presset har økt for å ta imot flyktningene. Det har skjedd etter rapporter om at landene har sendt dem tilbake til sjøs.

6.000 flyktninger driver trolig rundt på sjøen. Det er egne aksjoner mot menneskesmuglere. Derfor tør de ikke ta båtflyktningene til land.

Verdens-organisasjonen FN har bedt Indonesia, Thailand og Malaysia om å ikke sende båtene ut igjen på havet når de nærmer seg land. Menneskene om bord risikerer å dø på havet. Av sykdom og mangel på vann og mat.

Tony Abbott er Australias statsminister. Han er med i debatten om flyktningene. Han mener menneskesmugling er det største problemet som må løses. Han mener det er riktig å sende tilbake båter.

– Vi må vise medmenneskelighet, men til sjuende og sist må vi stanse båtene. Jeg beklager ikke at Australia har tatt grep ved å sende båter tilbake. Det er nødvendig at andre land gjør det samme. Slik kan smuglingen stanse, sier statsministeren.

Klar Tale har tidligere skrevet om båtflyktningene som krysser Middelhavet. De reiser fra land i Afrika med Europa som mål. Denne uka ble et skip fra Norge sendt dit. Skipet skal hjelpe til med å redde flyktninger fra båter.

LES MER HER: Her hviler flyktningene ut

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå