Verden

Nå vil han bli president

Milliardær Donald Trump kaster seg ut i valget i USA. Han vil bli president-kandidat for republikanerne.

– Jeg stiller offisielt til valg som USAs president. Vi skal gjøre dette landet stort igjen, sa han til publikum i New York i USA tirsdag. Han bruker slagordet «Make America Great Again!».

Trump kom seilende ned en rulletrapp og entret scenen til tonene av låta «Rockin' In The Free World». Det er en låt laget av Neil Young. Få timer senere sendte Neil Young ut en pressemelding der han sa at Trump ikke hadde fått lov til å bruke låta.

Trump angrep i talen sin Barack Obamas helsereform. Han anklaget presidenten blant annet for å ha ført en svak handels- og utenrikspolitikk.

Trump snakket i 40 minutter, og sa at han er mannen som har kompetansen til å snu det han mener er en farlig utvikling for USA.

Trump lovet at hvis han blir valgt, vil han umiddelbart fjerne Obamas helsereform. Han vil også gjøre endringer i regelverke for innvandrere. Dessuten vil han bygge en høy mur langs USAs grense i sør.

– Og jeg vil tvinge Mexico til å betale, sa Trump.

Trump varsler også en tøffere militær strategi, blant annet mot opprørs-gruppa Den islamske staten (IS).

Med Trump som president skal også USAs handelsavtaler reforhandles og landets gjeld reduseres.

Trump ligger for øyeblikket på niendeplass på nettstedet RealClearPolitics ' måling av republikanske kandidater. Men det er svært lite sannsynlig at han faktisk kan bli med i kampen.

69-åringen har flere ganger tidligere lekt med tanken på å stille. Men han har aldri hatt noen politiske verv. Det er også blitt stor konkurranse om å bli kandidat til valget for republikanerne. Første TV-debatt har bare plass til ti personer. Den er 6. august.

Siste utgave

På forsiden nå