Verden

Feirer ikke nasjonaldagen

For 25 år siden ble Tysklands gjenforent. Men folk er redde for å vifte med flaggene. Minnene om nazi-tida er for nære.

3. oktober er nasjonaldagen i Tyskland. Dette var datoen da landet kom sammen igjen i 1990. Tyskland var delt i Øst-Tyskland og Vest-Tyskland etter andre verdenskrig.

– Dagen markeres selvsagt i Tyskland. Men det er lite feiring blant folk. Mange i Tyskland ser på markeringen som en «politiker-oppfinnelse», sier Karsten Aase-Nilsen. Han er avdelings-direktør ved Kulturhistorisk museum på Universitetet i Oslo.

Aase-Nilsen er spesielt interessert i Tyskland og skriver på bloggen Tysktime. Han har besøkt landet mange ganger.

– Tyskerne viser ikke slike følelser som vi gjør på vår 17. mai. De er også forsiktige med å være for nasjonalistiske, sier Aase-Nilsen.

Årsaken er historien med nazismen. Minnene om tida med parader og nazi-flagg er for nære. Folk fra vest er spesielt skeptiske.

– Fra 1960-tallet og fram til i dag har folk i Vest-Tyskland tatt et grundig og selvkritisk oppgjør med fortida. Dett er i dag en viktig del av den tyske kulturen. De er stolte av å ha tatt dette oppgjøret, forklarer Aase-Nilsen.

Undersøkelser viser at folk fra øst og vest fortsatt er ulike. De har ulike politiske meninger, ulik utdannelse, ulik inntekt og delvis ulik kultur. Så hva forener dem når ikke nasjonaldagen gjør det?

– Fotball-landslaget! svarer Aase-Nilsen kjapt.

Han nevner verdensmester-skapet på hjemmebane i 2006 som et veiskille.

– Da begynte tyskerne å vifte med flagg igjen og male flagg i ansiktet. Folk forbinder også landslaget med mangfold. Her er det mange med bakgrunn fra innvandrer-familier utenfor Europa, sier Aase-Nilsen.

Tyskerne har også felles stolthet i andre ting. De har en god grunnlov og et godt demokrati. Og økonomien er sterk mens resten av Europa sliter.

– Og så er de stolte av at de har lyktes med gjenforeningen, tross alt, sier Aase-Nilsen.

Ja, folk fra øst og vest er fortsatt ulike. Men gjenforeningen i 1990 regnes som en suksess-historie. Mange penger er blitt brukt på å jevne ut forskjellene mellom øst og vest. Både praktiske forskjeller og sosiale forskjeller.

– I storbyene merker du mindre til ulikhetene mellom øst og vest. De er mer synlige i distriktene. Og det er færre ulikheter blant de unge unge som har vokst opp i det nye, gjenforente Tyskland, sier Aase-Nilsen.

Han tror ikke det går lang tid før vi ikke lenger ser forskjeller mellom øst og vest.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar. 20 til 30 år, kanskje?

LES MER HER: Derfor ble Berlinmuren revet