Verden

Blodbad i Paris

Minst 129 mennesker er drept i seks ulike angrep i Paris. Frankrike er i sorg.

Angrepene i Paris i Frankrike fredag skjedde nesten samtidig. Minst 129 personer ble drept og over 350 er skadd. 99 personer skal være kritisk skadd.

Flere gjerningsmenn skal være døde. Det skal være snakk om sju personer. Politiet jakter på en mistenkt gjerningsmann nummer åtte, melder avisa VG.

En restaurant, en fotballstadion og en bar ble først angrepet. Så kom meldingene om angripere inne i et konsertlokale. Inne i Bataclan spilte bandet Eagles of Death Metal. Plutselig begynte noen å skyte med automatvåpen fra balkongen i salen. Folk ble bedt om å legge seg ned. Men angriperne fortsatte å skyte, forteller vitner.

– Det var et blodbad, sier Marc Coupris til den britiske avisa The Guardian. Han var på konserten, og overlevde, ifølge avisa VG.

Åtte militante er døde etter angrepene. Politiet tror ikke det var flere angripere. Jakten på mulig medskyldige er i gang. Politiet pågrep flere personer lørdag.

Angriperne angrep mot konsertlokalet og ved stadionet Stade de France samtidig. På fotballstadionet spilte det franske landslaget vennskapskamp mot Tyskland. Skytingen mot kafeer og barer skjedde mens angriperne var på vei til konsertlokalet.

– Minst 87 personer ble drept inne på Bataclan. Så stormet sikkerhetsstyrkene lokalet. Det forteller myndighetene i Paris.

Gjerningsmennene sprengte seg selv da politiet angrep. En av dem skal ha sagt at angrepet var president François Hollandes skyld.

– Jeg hørte tydelig en av dem si «Det er Hollandes skyld, det er deres presidents skyld. Han skulle ikke ha blandet seg i Syria». De snakket også om Irak, sier et vitne.

Andre vitner beskriver angrepet som et blodbad og en massakre.

– Jeg så 20 til 25 lik på gulvet. Folk var svært alvorlig skadd av skuddsår, forteller Julien Pierce til radiostasjonen Europe 1. Noen medier sier at tre personer begynte å skyte i lokalet.

Ifølge et vitne ropte en av angriperne «Allahu Akbar» (Gud er stor) - så skal han ha begynt å skyte rett inn i folkemengden.

Både medlemmene av Eagles of Death Metal og oppvarmingsbandet skal ha klart å komme seg i sikkerhet.

Det var sju forskjellige angrep i Paris fredag kveld. Det virker som om angrepene var planlagt at skulle skje på samme tid.

Restauranten Petit Cambodge og baren Le Carillon ble også angrept. Der ropte en person «Allahu Akbar» før han åpnet ild med automatgevær, ifølge franske medier.

Vitner på stedet forteller at gjester kastet seg under bordene da skytingen begynte. Og at det lå flere døde på bakken. En gruppe utelandske studenter gjemte seg under bordene.

Omtrent samtidig fant tre eksplosjoner sted på en bar nær Stade de France. Minst fire personer ble drept ved stadionet. Politiet sier dette var to selvmordsangrep.

Den franske avisen Figaro meldte om skyting i rue de Charenton. På Place de la Republique skjøt en mann med automatgevær.

Frankrikes president François Hollande var på Stade de France under landskampen. Politihelikoptre sirklet rundt i lufta da han ble fraktet i sikkerhet, ifølge TV-kanalen i-Tele.

Sent på kvelden satt han i krisemøte med flere ministre. Statsminister Manuel Valls og innenriksminister Bernard Cazeneuve var også med på møtet. De reiste etterpå til Bataclan.

Lørdag morgen våknet Paris og Frankrike opp til sorg. Samtidig forsøker folk å finne ut om deres kjære har overlevd angrepene.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå