Verden

Ekstremt julevær flere steder i verden

Jula har regnet bort flere steder rundt om i verden. Både i Storbritannia, Danmark, USA og i Sør-Amerika.

Juleværet i Norge har vært mildt, med vind og regn. Likevel har vi sluppet unna de verste mengdene med vann. I Danmark og Sverige har kraftig regn de siste dagene ført til at flere veier og toglinjer er oversvømte. I USA er til sammen over 40 døde som følge av ekstremvær. Og i Storbritannia ble søndag soldater sendt inn i kampen mot enorme mengder vann.

Søndag samlet den britiske regjeringen seg til krisemøte. De siste dagene har det regnet voldsomt i Storbritannia. Britiske myndigheter sier at regnværet er det verste hittil.

– Flere soldater sendes ut for å hjelpe til i arbeidet, sa statsminister David Cameron på nettsamfunnet Twitter etter krisemøtet.

Det har vært hundrevis av varsler om flom i landet. Det har fått mange briter til å flykte fra sine hjem. Flomvarslene gjelder både England, Wales og Skottland. Minst 31 av varslene er «svært alvorlig». Det betyr blant annet fare for at liv kan gå tapt. Blant annet står den historiske byen York i fare. Den kan bli oversvømt av ustyrlige vannmasser. Der har minst 400 personer fått beskjed fra politiet om å forlate husene sine.

I Skåne sør i Sverige har mye regn ført til flere oversvømmelser. Det skriver avisa Aftonbladet.

Også i Danmark har det vært kraftig regnvær. Det har ført til stans i vei- og togtrafikken flere steder i landet. Og det mens mange dansker er på vei hjem fra juleferie.

I USA har det også vært ekstremvær. Der ble biler feid av veien og hus lagt flate. I delstaten Texas døde minst 11 personer. En tornado blåste gjennom området Dallas-Fort lørdag kveld. I tillegg er minst 50.000 uten strøm.

Samtidig forsøkte millioner av amerikanere å komme seg. De hadde opplevd mange kraftige stormer tidligere i julehelgen. Uværet gikk ut over seks delstater. Minst 40 mennesker mistet livet.I delstaten Mississippi ble ti personer bekreftet døde lørdag. Mens delstaten Alabama må håndtere flom i tillegg til tornadoens ødeleggelser. I tillegg er minst 60 personer skadd i stormene.

I Sør-Amerika har nesten 150.000 personer måttet forlate hjemmene sine. De har måttet flykte fra flom og oversvømmelser. Aller verst har det vært i Paraguay Der har fire personer mistet livet. 130.000 har måttet forlate husene sine som følge av kraftig regn og uvær de siste dagene.

Også i Bolivia og Argentina har folk dødd som følge av uværet. I landsbyen Guayaramerin nord i Bolivia har to personer druknet. Mens en 13 år gammel gutt i Corrientes i Argentina døde da han fikk støt av en strømkabel.

– Det er den verste flommen på 50 år, sier Enrique Crest. Han er borgermester i den argentinske byen Concordia.

Siste utgave

På forsiden nå