Verden

Snakket om overgrepene

Samfunnet må støtte offeret, hvis noen blir utsatt for overgrep, sier den svenske statsministeren.

Flere hundre kvinner har anmeldt overgrep og trakassering i Tyskland. Noen har anmeldt voldtekter. I Sverige har jenter blitt utsatt for overgrep på en festival av utenlandske menn.

Politiet i de to landene har ikke villet fortelle om overgrepene. Det svenske politiet har til og med anmeldt seg selv. Politisjefen i Köln i Tyskland måtte slutte i jobben.

Overgreps-sakene er blitt mye snakket om i de to landene. Flere av de mistenkte er utlendinger og asylsøkere. Det har ført til demonstrasjoner mot innvandring.

Hvis noen utsettes for overgrep, må samfunnet stå på offerets side. Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven i en debatt i Riksdagen onsdag.

– Kvinner skal kunne gå fritt ute på kveldene uten frykt for overgrep, sa statsministeren.

Politiet skal ha vært bekymret for at innvandrere kom til å bli behandlet annerledes. Derfor sa de ikke så mye om overgrepene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I Sverige frykter politiet at partiet Sverigedemokraterna skal få mer støtte. Derfor holder politiet av og til tilbake informasjon. Det har en politileder i Stockholm innrømmet. Partiet er kritisk til innvandring i Sverige.

Også flere andre partisjefer snakket om overgreps-sakene i debatten i Riksdagen.

– Alle skal kunne stole på at politiet gjør det de kan. Det sa Moderaternas leder Anna Kinberg Batra. Politiet skal ikke la seg styre av politikk, mente hun.

Også Norges statsminister reagerer etter overgrepene:

– Jeg leser om sakene i Köln og i Stockholm. Som statsminister, mor og kvinne vil jeg understreke at det ikke finnes noen unnskyldning for å utsette kvinner for overgrep og trusler. Det skriver Erna Solberg på nettsamfunnet Facebook.

Siste utgave

På forsiden nå