Verden

Reddet etter to år

200 skolejenter ble kidnappet i Nigeria i 2014. To av dem er endelig funnet.

Håpet stiger. Kan flere skolejenter bli reddet fra Boko Haram framover? 200 skolejenter ble kidnappet i Chibok i Nigeria i 2014.

Miss Sera Luka ble funnet torsdag. Hun er den andre jenta fra Chibok som er reddet. Hun ble satt fri sammen med 97 andre kvinner og barn. Alle var fanget av Boko Haram. Soldater fant kvinnene i skogen.

– Blant dem som er blitt reddet, er det en jente som vi tror ble bortført . Hun ble tatt med fra skolen i Chibok 14. april i 2014 av terroristene i Boko Haram, sier Sani Usman. Han er talsmann for de militæret. Han sier at t Miss Sera Luka nå får behandling på et sykehus i delstaten Borno.

Jenta hadde gått på skolen i to måneder da kidnapperne slo til. Det har hun selv fortalt.

Tirsdag ble det kjent at ei jente var funnet i live etter bortføringen. Amina Ali Nkeki er 19 år. Hun ble funnet i utkanten av en skog nord i Nigeria, på grensen til Kamerun. Hun hadde med seg et lite spedbarn. Seks andre jenter ble samtidig funnet døde.

276 skolejenter ble bortført fra Chibok. 57 av dem klarte å rømme rett etter bortføringen. IIngen har visst hva som skjedde med de 219 andre. Men eksperter tror mange er blitt brukt som sexslaver. Eller de kan ha blitt tvunget til å gifte seg med krigere fra Boko Haram.

Soldatene i Borno vil fortsette å lete. Det forteller guvernøren.

– Militæret er allerede i ferd med å bevege seg inn i skogen, sier guvernør Kashim Shettima.

– Vi tror at vi i løpet av de kommende ukene vil finne resten av jentene, sier han.

Amina Ali Nkeki ble torsdag fløyet til hovedstaden Abuja. Der møtte hun landets president Muhammadu Buhari.

Buhari sa at myndighetene gjør det de kan for å redde resten av jentene.

– Det at Amina er blitt reddet gir oss nytt håp. Og det gir oss en unik mulighet til å få tak i viktig informasjon. Det sier presidenten i en pressemelding.

Binta Ali er moren til Amina. Hun sier hun takker Gud for at datteren ble reddet.

– Hun trodde hun aldri skulle få se datteren igjen, sier hun til medier i Nigeria.

Hele verden har engasjert seg i at jentene ble kidnappet. Det ble laget en kampanje med navnet #bringbackourgirls. Også USAs presidentfrue Michelle Obama delte bilder av med kampanjen på sosiale medier.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå