Verden

1 av 3

Frankrike feirer seg selv

I dag (torsdag) er det 227 år siden den franske revolusjonen startet.

Mange i Frankrike gleder seg til 14. juli. Det er en spesiell dag i landet. Dagen kalles for Bastille-dagen og er landets nasjonaldag. Dagen har blitt feiret siden 1880. Paris og andre byer pyntes med både flagg og blomster. I Paris er det en parade med militære og viktige personer i gaten Champs-Élysées. For eksempel deltar den franske presidenten François Hollande. I år har han besøk av blant annet USAs utenriksminister John Kerry og New Zealands statsminister John Key. Om kvelden blir det fyrt av et fantastisk fyrverkeri.

Rundt 2.500 vakter passer på sikkerheten i Paris under markeringen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

14. juli i 1789 skjedde det dramatiske ting. Mange vanlige folk protesterte mot de rike. De angrep fengselet Bastillen for å slippe ut vennene sine. Etter denne dagen ble det slutt på at rike skulle ha mer rettigheter enn de andre i samfunnet. Det ble også slutt på monarkiet. Frankrike skulle ikke lenger styres av en konge. Det skriver nettstedet Store Norske Leksikon.

I 1789 ble det laget en nasjonal-forsamling for første gang. Folk i Frankrike skulle få bestemme hvilke politikere som skulle styre landet. Nasjonal-forsamlingen laget en erklæring om menneske-rettigheter. Den sa at alle mennesker er født frie og de er like mye verdt. Og at all makt i samfunnet skal bestemmes av folket. Erklæringen inspirerte mange land i Europa. Det gjorde at vi fikk grunnloven vår i 1814.

Mer fra Verden

På forsiden nå