Verden
Bildet viser president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia. Nå kan landet få dødsstraff igjen.

Tyrkia kan få dødsstraff igjen

Politikerne i Tyrkia skal vurdere om landet skal få dødsstraff igjen. Men da vil sjansene for EU-medlemskap forsvinne.

I mange år har Tyrkia ønsket å bli med i Den europeiske union (EU). Men flere EU-land sier nei. Tyrkia må jobbe mer med menneske-rettigheter. Og slutte å krangle med andre land. I helgen prøvde en gruppe i militæret å ta makten i Tyrkia. Soldatene til president Recep Tayyip Erdogan klarte å vinne over dem. 232 personer ble drept og 1.400 ble skadd i kampene. Flere av dem var vanlige folk som protesterte i gatene.

Nå ønsker presidenten å straffe opprørerne. Han mener de militære er skyldige i lands-forræderi. Tyrkia har ikke dødsstraff. Landet sluttet med dødsstraff i 2004. Det var fordi de ville bli med i EU, skriver kanalen BBC. Men nå skal politikerne i nasjonal-forsamlingen vurdere om ordningen burde komme på plass igjen.

I et intervju med kanalen CNN sier presidenten at han vil støtte det de andre politikerne blir enige om.

– Som president vil jeg støtte alle beslutninger som kommer fra parlamentet, sier han.

Mange land reagerer. Federica Mogherini er sjef for utenrikspolitikk i EU. Hun sier at EU ikke godtar dødsstraff. Ingen av medlemslandene får lov til å ha dødsstraff. Blir det dødsstraff igjen i Tyrkia, vil landet aldri få bli medlem av EU.

Mer fra Verden

På forsiden nå