Verden
Bildet viser statsminister Erna Solberg på Stortinget. Hun forteller om forholdet mellom Norge og Kina.

Derfor ble det trøbbel i forholdet

Norge og Kina skal bli venner igjen. Men hvorfor ble de uenige?

Næringslivet i Norge jubler. De har fått en god nyhet. Politikere i Norge og Kina skal endelig snakke sammen igjen.

Det kan bli lettere å selge fisk til Kina. Det håper bedrifter som driver med sjømat.

– Det har vært krevende. Vi måtte bygge en tillit som ikke var der, sier Børge Brende. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Han er utenriksminister.

I 2010 begynte problemene. Nobelkomiteen ga Nobels fredspris til Liu Xiaobo. Han satt i fengsel i Kina. Han har kritisert regimet i Kina. Han har kjempet for demokrati. Noen ganger ble han pågrepet av politiet.

Kina reagerte på fredsprisen.

Dette mente Kina:

Prisen er feil. Liu Xiaobo er en dømt kriminell. Regjeringen i Norge støttet at prisen ble gitt til Liu Xiaobo. De bør si unnskyld.

Norge ble straffet. Kina ville ikke diskutere en avtale om handel. Norske bedrifter fikk trøbbel i landet. Det ble vanskelig å skaffe visum. Det ble også tøffere å selge norsk fisk til Kina. Myndighetene sa nei til reklame om norsk reiseliv. Heller ikke norske artister var velkomne.

Dette mente Norge:

Nobels fredspris skal ikke påvirkes av politikere. Norge trenger ikke be om unnskyldning for at Liu Xiaobo fikk prisen. Det var Nobelkomiteen som bestemte hvem som fikk prisen.

Forholdet til Kina er viktig for Norge. Det gjelder både norske bedrifter og jobben med klimaet. Å redde forholdet til Kina har vært svært viktig. Det sier regjeringen.

LES MER HER: Fornærmer Kina

LES MER HER: Kina advarer Norge - igjen

LES MER HER: Kina avlyste igjen

LES MER HER: Secret Garden uønsket i Kina

LES MER HER: Norge og Kina skal bli venner igjen

Mer fra Verden

På forsiden nå