Verden
Bilde 1 av 7

Dette skjedde i 2016

Hva skjedde i verden i år 2016? Vi ser tilbake på noen av hendelsene i året som har vært.

Donald Trump ble valgt til president i USA. Og folk Storbritannia valgte å trekke seg fra Den europeiske unionen (EU). 2016 ble året da protesten fra velgerne ble hørt.

Krigene i Midtøsten ble blodigere. Terror-gruppa IS spredde seg. Colombia fikk til en fredsavtale. Tyrkia unngikk militærkupp. Tusenvis av mennesker druknet på vei til Europa. Der stengte mange land grensene sine. Det er noe av det som skjedde i året som har vært.

Januar

10. januar: Den britiske musikeren David Bowie dør. Han ble 69 år gammel.

16. januar: Iran har gjort sin del av atomavtalen. Det sier Det internasjonale atomenergibyrået IAEA. Andre land slutter dermed å straffe Iran. Det har landene gjort ved ikke å bruke penger i Iran eller kjøpe varer fra landet.

18. januar: Prisen på olje fra Nordsjøen er på det laveste i 2016. Prisen for et fat olje blir solgt for 27,7 dollar. Det er den laveste prisen på 13 år.

Februar

1. februar: Zikaviruset er en krise for helsen til folk i hele verden. Det sier Verdens helseorganisasjon (WHO).

7. februar: Nord-Korea tester en rakett som kan nå langt. Det gjør at Sikkerhetsrådet i verdensorganisasjonen FN gir landet nye straffer.

12. februar: Katolikkenes pave Frans møter patriark Kirill i Den russisk-ortodokse kirke. Det skjer på Cuba. Møtet er det første mellom lederne siden de to kirkesamfunnene ble splittet i 1054.

27. februar: En begrenset våpenhvile startet i Syria. Avtalen er mellom Russland, USA og flere andre land.

Mars

7. mars: EU og Tyrkia inngår en avtale. Avtalen at tyrkerne stanser strømmen av migranter og flyktninger til Europa. I belønning får Tyrkia løfte om mye penger. Og EU lover å behandle landets søknad om EU-medlemskap raskt.

18. mars: Hovedmannen bak Paris-angrepene blir arrestert. Salah Abdeslam blir pågrepet i Brussel i Belgia.

20. mars: Barack Obama besøker Cuba. Det er første gang en amerikansk president besøker landet siden 1928.

22. mars: Minst 32 mennesker blir drept av tre selvmordsbombere i Belgia. De angriper Zaventem-flyplassen i Brussel og metrostasjonen Maalbeek. Terror-gruppa IS sier de gjorde det.

27. mars: Minst 72 mennesker blir drept i et selvmordsangrep. Angrepet er mot en familiepark i Lahore i Pakistan. Gruppa Jamaat al-Ahrar seier de gjorde det.

27. mars: Regimet i Syrias tar kontroll over Palmyra. Byen ble tatt av terror-gruppa IS et år tidligere. 11. desember tar IS oldtidsbyen igjen.

April

3. april: 11,5 millioner dokumenter blir lekket til avisa Süddeutsche Zeitung. Dokumentene offentliggjøres av journalister i hele verden. De såkalte Panama Papers viser hvordan et advokatfirma har hjulpet selskaper i hele verden med å slippe unna skatt.

7. april: Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson slutter. Det skjer fordi han og kona eide et selskap registrert i et skatteparadis .

21. april: Den amerikanske musikeren Prince dør. Han ble 57 år gammel.

28. april: Våpenhvilen i Syria har brutt sammen. Det innrømmer FN. Fredsamtalene i Genève i Sveits ender uten resultat.

Mai

4. mai: Syria fordømmer Norge. Det skjer fordi Norge trener opprørsgrupper i Syria.

9. mai: Rodrigo Duterte vinner presidentvalget på Filippinene. I løpet av året kaller han Barack Obama for en horesønn. Det kaller han også pave Frans. Han starter en stor krig mot narkotika i landet. Selgere og brukere av narkotika blir drept. Flere tusen mennesker er drept av politi og kriminelle bander.

19. mai: Et fly fra EgyptAir styrter i Middelhavet. Alle de 66 om bord dør. Flyet var på vei fra Paris til Kairo. Årsaken til styrten er ennå ikke kjent.

27. mai: Barack Obama blir den første amerikanske presidenten som besøker Hiroshima. I denne japanske byen slapp USA historiens første atombombe. Det skjedde i august i 1945.

30. mai: Tsjads tidligere diktator Hissène Habré dømmes til livsvarig fengsel. Han dømmes for forbrytelser mot menneskeheten.

Juni

11.-12. juni: Minst 49 mennesker blir drept i Orlando i delstaten Florida i USA. En 29 år gammel mann angriper en klubb for homofile. Politiet FBI sier 29-åringen ikke hadde kontakt med utenlandske terrorgrupper.

16. juni: Labour-politiker Jo Cox blir skutt, knivstukket og drept. Cox ville at Storbritannia fremdeles skulle være en del av EU. En høyre-ekstremist blir dømt til livsvarig fengsel for drapet.

23. juni: 51,9 prosent av britene stemmer for at Storbritannia skal forlate EU. Statsminister David Cameron slutter.

28. juni: Tre menn angriper Atatürk flyplass i Istanbul. 45 mennesker blir drept og 200 såret. Ingen har tatt ansvar for terroren. Men tyrkiske myndigheter anklager IS for å ha gjort det.

Juli

1. juli: 28 mennesker blir drept på en restaurant i Dhaka i Bangladesh. IS hevder de står bak. Men myndighetene gir en lokal islamistgruppe skylden.

2. juli: Den jødiske forfatteren og nobelprisvinneren Elie Wiesel dør. Han ble 87 år gammel.

5. juli: FBI mener Hillary Clinton ikke bør straffes i den såkalte e-postsaken. Men hun får kritikk for å ha vært ekstremt uforsiktig. Clinton skal ha lest hemmelige e-poster på sin private datamaskin.

6. juli: Chilcot-rapporten er ferdig. Den hevder at Storbritannias deltakelse i Irak-krigen var basert på feil informasjon. Og krigen manglet skikkelig planlegging.

6. juli: Pokémon Go blir lansert. De neste månedene blir mobilspillet en stor, internasjonal suksess.

8.-11. juli: Over 300 mennesker blir drept i voldsomme kamper i Sør-Sudans hovedstad Juba. På den ene siden er regjeringsstyrken til president Salva Kiir. På den andre er tilhengere av tidligere visepresident Riek Machar.

13. juli: Konservative Theresa May overtar som statsminister i Storbritannia. David Cameron sluttet da britene stemte for å forlate EU. May utnevner Boris Johnson til ny utenriksminister. Johnson er motstander av EU.

14. juli: 86 mennesker blir drept i Nice. En lastesjåfør kjørte ned folk på langs stranda i byen. Over 430 blir såret. Gjerningsmannen er en 31 år gammel mann fra Tunisia. Han blir drept av politiet. Han beskrives som mentalt ustabil og uten kjente bånd til ekstremister. Terror-gruppa IS tar på seg ansvaret for terroren.

15. juli: Militært kuppforsøk i Tyrkia. Over 300 mennesker blir drept, mange av dem sivile. Kuppforsøket er over morgenen etter. Over 100.000 mennesker innenfor militæret, rettsvesenet og mediene er siden blitt arrestert eller har mistet jobben.

20. juli: EU-kommisjonen presenterer sin klimaplan. Planen gjelder for årene fram mot 2030. Norge, Sverige og Luxembourg får de strengeste kravene til kutt i utslippene.

24. juli: Minst 80 mennesker blir drept i Kabul i Afghanistan. To selvmordsangrep treffer en sjiamuslimsk demonstrasjon i byen. IS tar på seg ansvaret.

August

7. august: De fleste velgerne i Thailand støtter i en folkeavstemning en ny grunnlov. Den er skrevet av militærregimet.

8. august: Minst 70 mennesker er drept av en bombe i Quetta i Pakistan. Bomben eksploderer på et sykehus. Både IS og en utbrytergruppe fra Taliban sier de utførte angrepet.

21. august: Over 50 mennesker blir drept i et bombeangrep. Det er en kurdisk bryllupsfest i Gaziantep i Tyrkia som blir angrepet. Minst 20 av de drepte er barn. IS anklages for å ha utført angrepet.

22. august: Fredssamtaler starter i Oslo mellom filippinske myndigheter og NDFP. NDFP er en organisasjon som består av flere venstreorienterte grupper på Filippinene.

24. august: Tyrkiske stridsvogner krysser grensa til Syria. De kjemper mot både den kurdiske opprørs-gruppa YPG og terror-gruppa IS.

24. august: Rundt 300 mennesker omkommer i et jordskjelv i Italia. To måneder senere er det nye skjelv i samme område. Flere tusen mennesker blir hjemløse og titalls skadd.

26. august: Frankrike opphever forbudet mot burkini. Lokale forbud mot den heldekkende badedrakten ble innført i 30 franske badebyer i løpet av sommeren.

31. august: Brasils president Dilma Rousseff må slutte. Hun var tiltalt for å ha brutt landets finanslover i arbeidet med statsbudsjettet. Rousseff nekter skyld.

September

17. september: Norske Kjartan Sekkingstad slippes fri. Han ble holdt gissel av islamistgeriljaen Abu Sayyaf på Filippinene i ett år.

24. september: Jeremy Corbyn blir gjenvalgt som leder i Labour i Storbritannia. Det skjer etter en langvarig strid i partiet. Han fikk 61,9 prosent av stemmene.

28. september: Israels tidligere president Shimon Peres dør. Han ble 93 år gammel.

Oktober

2. oktober: 98 prosent sier nei til EUs kvotesystem for flyktninger i Ungarn. Folkeavstemning er ikke gyldig på grunn av at for få deltok.

2. oktober: FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien sier sivile blir bombet i Øst-Aleppo i Syria. Folk blir utsatt for grusomheter som ingen mennesker skal måtte oppleve, sier han.

4. oktober: Orkanen Matthew ødelegger. Aller verst rammet blir fattige Haiti. Der omkommer mange hundre mennesker og hundretusener blir hjemløse.

7. oktober: Colombias president Juan Manuel Santos tildeles årets Nobels fredspris. Han får prisen for jobben for å skape fred med geriljagruppa FARC.

7. oktober: USAs regjering anklager Russland for å stå bak et hackerangrep. Dataangrepet skjedde mot Det demokratiske partiet.

8. oktober: Minst 140 mennesker blir drept i luftangrep mot en begravelse i Jemens hovedstad Sana. Saudi-Arabias militærallianse innrømmer å stå bak.

13. oktober: Bob Dylan får nobelprisen i litteratur.

13. oktober: Thailands kong Bhumibol Adulyadej dør. Han ble 88 år og var konge i 70 av dem.

13. oktober: FNs hovedforsamling utnevner António Guterres fra Portugal til ny generalsekretær.

17. oktober: Irakiske styrker starter en angrep mot Mosul i Nord-Irak. Det skjer med støtte fra USA.

24. oktober: Franske myndigheter tømmer og ødelegger «Jungelen». Mange flyktninger bodde i leieren i Calais.

29. oktober: Den sittende regjeringen på Island får flest stemmer i alltingsvalget. Men de får ikke flertall. Piratpartiet fikk 14,5 prosent av stemmene. Fortsatt er ingen ny regjering på plass.

30. oktober: EU og Canada undertegner frihandelsavtalen CETA. Avtalen fjerner 99 prosent av tollgrensene mellom Canada og EU.

31. oktober: Sjefredaktøren i avisa Cumhuriyet pågripes og siktes for terror. Avisa er den siste i Tyrkia som er kritisk mot regimet i landet. Nærmere 170 medier er stengt i landet siden kuppforsøket i juli.

November

3. november: 30 sivile blir drept i et det som skal være et amerikansk luftangrep. Angrepet var rettet mot Taliban i Kunduz i Afghanistan.

4. november: Parisavtalen trer i kraft.

4. november: Tyrkiske myndigheter arresterer lederne og flere parlamentarikere fra Tyrkias største kurdervennlige parti HDP.

6. november: FBI seier at det ikke er funnet noe straffbart i den siste granskningen av Hillary Clintons e-poster. Det skjer en drøy uke etter at FBI-sjefen sa at etterforskningen kunne starte på nytt.

7. november: Den canadiske sangeren og poeten Leonard Cohen dør. Han ble 82 år gammel.

8. november: Donald Trump vinner presidentvalget i USA. Han fikk 306 valgmannsstemmer mot Hillary Clintons 232.

12. november: Minst 52 mennesker blir drept og over 100 såret i et bombeangrep i Pakistan. Angrepet skjer ved en sufi-helligdom i provinsen Balutsjistan sør i landet.

21. november: Rundt 30 mennesker blir drept i et angrep i Afghanistan. En sjiamoské i hovedstaden Kabul er angrepet. IS hevder å stå bak. Blant de mange sårede var en afghansk familie som nylig ble sendt ut av Norge.

21. november: FN sier at nærmere 1 million mennesker lever i beleirede områder i Syria.

24. november: Over 80 mennesker blir drept i et bombeangrep i Irak. Busser med iranske pilegrimer ble angrepet.

25. november: Cubas mangeårige autoritære leder Fidel Castro dør. Han ble 90 år gammel.

28. november: 71 mennesker omkommer i en flystyrt i Colombia. Blant dem er 19 spillere på det brasilianske toppfotballaget Chapecoense.

30. november: Organisasjonen OPEC kutter produksjonen av olje. Oljeprisen stiger til over 53 dollar fatet. Prisen når et toppnivå på over 57 dollar fatet to uker senere. Da går elleve land utenfor OPEC også med på å kutte i produksjonen.

Desember

1. desember: FN sier det er fare for folkemord i Sør-Sudan.

1. desember: Etter over 50 år med krig inngår Colombias regjering og FARC-geriljaen en endelig fredsavtale. Den godkjennes av nasjonalforsamlingen i landet. Den forrige avtalen ble forkastet i en folkeavstemning i oktober.

2. desember: 36 mennesker dør i en brann i Oakland i California.

4. desember: De Grønnes Alexander Van der Bellen vinner presidentvalget i Østerrike. Han vinner over Norbert Hofer fra ytre høyre.

4. desember: Italias statsminister Matteo Renzi går av. Det skjer etter at velgerne sa nei til endringer i grunnloven.

7. desember: Minst 66 mennesker blir drept i flere luftangrep mot et marked i byen al-Qaim. Mange barn er blant de drepte. Byen er kontrollert av og ligger nær den syriske grensa til Irak.

10. desember: To kvinnelige selvmordsbombere sprenger seg selv på et marked nordøst i Nigeria. Minst 45 mennesker blir drept. Selvmordsbomberne er fra ekstremistgruppa Boko Haram

11. desember: Minst 26 kristne koptere blir drept i et selvmordsangrep ved Sankt Markus-katedralen i Kairo i Egypt. IS sier de utførte angrepet.

11. desember: Minst 160 mennesker omkommer da en fullsatt kirke kollapser sør i Nigeria.

13. desember: Russland sier at kampen om Aleppo er over. Det skjer en måned etter at Bashar al-Assads regime startet et angrep mot byen. Evakueringen av sivile og opprørere starter.

13. desember: Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at minst 4.742 mennesker har omkommet på flukt over Middelhavet til Europa i år. De aller fleste av dem var på vei fra Nord-Afrika til Italia.

15. desember: 2016 blir etter all sannsynlighet det varmeste året som noen gang er målt på kloden. Særlig på begynnelsen av året var temperaturene ekstreme.

16. desember: Det føderale politiet FBI er enige med det statlige byrået CIA. Det var Russland som blandet seg inn i det amerikanske valget. De hjalp Donald Trump med å vinne. Både Trump og russerne avviser anklagene.

19. desember: Russlands ambassadør til Tyrkia blir skutt og drept. Det skjer under åpningen av en kunstutstilling i Ankara. Gjerningsmannen er en tyrkisk politimann. Han ropte «ikke glem Aleppo» før han selv ble skutt.

19. desember: 12 mennesker blir drept og rundt 50 såret da en lastebil kjørte inn på et julemarked i Berlin. Gjerningspersonen ble skutt av politiet. Det skjedde i Milano i Italia dager etter angrepet.

25. desember: Den britiske artisten George Michael dør. Han ble 53 år gammel.

25. desember: Et russisk fly styrter i Svartehavet. Alle 92 om bord døde. 60 av dem var del av det russiske forsvarets eget kor. Det skulle til Syria for å holde en nyttårskonsert.

27. desember: President Barack Obama besøker Pearl Harbor i Hawaii. Det gjør også Japans statsminister Shinzo Abe. At Japan og USA er der samtidig, har ikke skjedd etter 1941. Da angrep Japan marinebasen Pearl Harbor.

27. desember: Den amerikanske skuespilleren Carrie Fisher dør. Hun ble 60 år gammel. Fisher er mest kjent for sin rolle som prinsesse Leia i «Star Wars»-filmene.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå