Verden
Bildet viser Donald Trump og Benjamin Netanyahu.

Frykter at Trump vil ødelegge for freden

70 land skal snakke om fred mellom Israel og Palestina. Men flere frykter planene til Donald Trump og USA.

Over 70 land samles i Paris i Frankrike søndag. De skal forsøke å finne en løsning for fred mellom Israel og Palestina.

– Det er liten grunn til å håpe at det skal komme noe ut av dette, sier Marte Heian-Engdal. Hun er seniorforsker ved PRIO. De forsker på fred.

Verken Israel eller Palestina deltar på møtet i Paris. Palestinerne sier de støtter møtet. Men Israel er skeptisk. De mener planen for møtet er å jobbe mot Israel.

– Dette skyver freden bakover. Vi vil ikke være bundet av dette, sier Benjamin Netanyahu. Han er statsminister i Israel.

De som støtter Israel, håper på hjelp fra Donald Trump. 20. januar tar han over jobben som president i USA.

– Hold ut, Israel, 20. januar nærmer seg raskt, skrev Trump på nettsamfunnet Twitter i desember.

USA har historie for å støtte Israel politisk. Men det nåværende styret i USA har vært litt kritisk mot Israel. Utenriksminister John Kerry holdt nylig en tale. Da sa han at Netanyahu arbeider mot en løsning med to stater. Selv om han sier at han er for.

Frankrike sier at ett mål ved møtet er å støtte en løsning med to stater. Det vil si at Israel godtar at Palestina er en stat. Og gir dem kontroll over områder som Israel også har kjempet for.

Men Frankrike tror neppe at de skal klare å skape fred med møtet. De vil heller skape ny debatt om Israel og Palestina. Det mener fredsforsker Heian-Engdal.

– Jeg tror møtet er et signal fra Frankrike og andre. Signalet er at de er lei av mangel på framgang, sier hun.

Det har ikke blitt mer fred og enighet siden 2014. Da feilet de siste samtalene om fred mellom Israel og Palestina.

Siden har isrealere bosatt seg steder som gjør palestinere sinte. Det er områder som etter planen skal bli en palestinsk stat. I dag bor det rundt 600.000 israelske bosettere i slike områder. Noen er bekymret for at det blir flere når Trump får makta i USA.

Trump har også sagt at han vil flytte USAs ambassade i Israel. Den er i byen Tel Aviv. Han vil flytte den til Jerusalem. Men Palestina regner Jerusalem som sin hovedstad.

– En flytting vil skape sterke reaksjoner. Ikke bare blant palestinerne. Men i mange arabiske land, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Han tror USAs oppførsel vil ha mye å si for hva som skjer videre mellom Israel og Palestina.

LES MER HER: Regner Palestina som stat

LES MER HER: Norge sier ja til Palestina i FN

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå