Verden

Obamas nye liv

Snart er ikke Barack Obama president lenger. Men han har en plan.

Fredag er det slutt. President Barack Obama må gi fra seg jobben. Donald Trump skal styre USA videre.

Demokraten Obama har styrt landet i åtte år. Framover må han finne på nye ting. Han har tenkt å være en aktiv pensjonist, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men Obama er bare 55 år gammel. Han er yngre enn andre presidenter som har sluttet.

– Jeg har lovet kona en fin ferie, sa Obama til kanalen NPR i forrige måned.

Etter ferien skal familien flytte. De skal bo i en villa i Kalorama i Washington. Datteren Sasha er fortsatt på skole i byen.

Obama har skrevet to bøker. Begge solgte godt. Han ønsker å skrive en ny bok. Han kan få 180 millioner kroner før boken er skrevet. Det er ny rekord for en tidligere president i USA.

– Halve landet ser fortsatt på Obama som sin leder, sier Keith Urbahn. Han jobber i forlaget Javelin DC.

Politikere håper Obama vil fortsette å engasjere seg. Selv om han ikke er president.

Men han vil ikke si for mye. Obama kommer likevel til å si ifra om det blir nødvendig, ifølge NTB. Det kan skje at Trump gjør noe som får ham irritert nok. For eksempel å nekte muslimer å komme til USA.

– Obama er riktig mann til å si imot Trump, mener historiker Julian Zelizer. Han jobber ved Princeton-universitetet.

Presidenter i USA får sine egne bibliotek. Det er tradisjon. Obamas bibliotek skal ligge i Chicago. Der samles dokumenter fra presidentens tid i jobben.

Mange vil trolig høre Obama holde taler. Det er ventet at Obama vil gjøre dette. Bill Clinton tjente mye penger på talene sine. Han var president fram til 2001.

Så skal Obama kjempe for klimaet. Det sa han i fjor høst. Presidentens nye kontor ligger i bygget til WWF. Organisasjonen jobber med miljøsaker.

Siste utgave

På forsiden nå