Verden

Dødsstraff for narkotika på Filippinene

Filippinene sluttet med dødsstraff i 2006. Nå vil presidenten at folk skal straffes med døden igjen.

Det har lenge vært farlig å selge eller bruke narkotika på Filippinene. Nå skal landet få dødsstraff for narkotika-kriminalitet. Fordi presidenten vil det.

– Det er umenneskelig, skamfullt og respektløst, skriver Jerome Secilliano. Han jobber i den katolske kirken. De kjempet lenge mot dødsstraff i landet. De vant til slutt. Filippinene sluttet med dødsstraff i 2006. Nå er straffen på vei tilbake.

Rodrigo Duterte ble valgt til president i fjor sommer. Han lovet å drepe 100.000 kriminelle. Og sa han ville bli glad om han kunne drepe 3 millioner narkomane.

Politiet gjorde som den nye presidenten sa. De har drept 2.500 mennesker på gata. De drepte var mistenkt for å selge narkotika. 4.000 mennesker har blitt drept av andre grupper. De fleste solgte eller brukte narkotika. Duterte sier at han selv drepte kriminelle. Det skjedde da han var ordfører i byen Davao.

Ministeren for politiet sier at kriminelle ikke er mennesker.

Duterte sa i februar at militæret skulle være med og drepe narkomane. Men så ombestemte han seg. Nå har presidenten bedt politiet om å slutte. Men fremdeles blir ti mennesker drept hver dag. Det sier gruppen Amnesty, som jobber med menneske-rettigheter. Det er mindre enn før Duterte sa stopp. Da ble 30 mennesker drept hver dag.

Men om to måneder kan landets dommere dømme folk til døden. Det kan gjelde narkomane som blir tatt med en halv kilo av narkotikaen marihuana. Eller 10 gram kokain, heroin eller ecstasy.

Uskyldige vil bli dømt til døden. Det tror folk som er imot den nye loven. De sier dommerne i landet ikke er ærlige og rettferdige.

Siste utgave

På forsiden nå