Verden
Bilde 1 av 3

Grusomme historier fra Portugal

Nå fortelles historiene om de som døde og de som overlevde skogbrannen i Portugal.

Fremdeles brenner det flere steder. Det er varmt og tørt i Portugal. Brannfolk er redde for nye branner. Gamle branner kan også sterte opp igjen.

Minst 64 mennesker er døde.

Lille Rodrigo var bare fire år gammel. Foreldrene hans var på bryllupsreise. Han bodde hos onkelen og tanta mens de var borte.

Foreldrene hørte om brannen og prøvde å ringe dem. Onkelen og tanta svarte ikke. Etter brannen ble onkelen og gutten funnet døde. De hadde forsøkt å flykte fra flammene i bil. Kroppene ble funnet ved siden av bilen.

Mange av menneskene i landsbyen Pobrais døde i bilene sine. Familien Ferreira overlevde. De krøp opp i en vanntank. Den beskyttet dem mot flammene og varmen.

– Jeg visste at vi var trygge om vi holdt oss i vannet. Vi ba naboene om å bli i tanken også. Vi tryglet dem, men de dro likevel. Elleve av dem ble funnet døde i bilene sine.

Det forteller en av jentene i familien.

47 av de 64 døde ble funnet på veien N-236. Den kalles nå «dødsveien». Mange av dem var i området for å bade i en elv. På vei hjem ble de fanget av brennende furuer og eukalyptustrær.

Eukalyptus har fått noe av skylda for at brannen spredte seg så fort. Trærne hører ikke hjemme i Portugal. De er plantet fordi de vokser fort. De brukes til å lage papir. Det er mye olje i dem. Når de begynner å brenne eksploderer de nesten i flammer.

– Flammene var over alt, det hele skjedde i løpet av 10 minutter. Det forteller 55 år gamle Prior. Han hadde besøkt svogeren sin i Vila Facaia.

De kjørte rett gjennom 2 kilometer av vei med flammer. De overlevde såvidt.

En 60 år gammel kvinne reddet flere. I landsbyen Nodeirinho brant flere og flere hus. Hannes hus gjorde ikke det. Mange flyktet til henne.

To barnefamilier fra Lisboa hadde vært på pikniktur i området. De fikk komme inn da de banket på. Det fikk også en kvinne med brannskader. Hun og mannen hadde prøvd å flykte i bil. Mannen døde av flammene. Hun kom seg unna.

Isabel og Virgilio Godinho var heldige og uheldige. De var med datteren i et bryllup i en annen by. Så de var trygge. Men gården, frukthagen, olivenlunden, grønnsaksåkeren og bilen ble tatt av flammene.

– Vi mistet alt. Jeg vet ikke hva vi skal spise. Det er til å bli gal av, sier 63 år gamle Isabel Godinho.

Siste utgave

På forsiden nå