Verden

Irma raser videre

Orkanen Irma nærmer seg Tampa i Florida i USA. Til nå er 30 mennesker døde i uværet.

– Be, be for alle i Florida, sa guvernør Rick Scott i Florida til Fox News søndag.

Irma fortsetter nordvestover i den sørlige delen av Florida. Orkanen har blitt litt mindre kraftig, men regnes fortsatt som livsfarli». Den har med seg vind som blåser 175 kilometer i timen. Uværet gjør også at vannet stiger. På 90 minutter steg vannstanden i Naples med 2,1 meter. Det sier det nasjonale amerikanske orkansenteret NHC.

Det er meldt om 30 døde i uværet så langt. Fem av dem er fra Florida. I tillegg er rundt 3,5 millioner boliger og forretninger uten strøm-

Orkanen traff Cuba søndag. Der ble 1,5 millioner mennesker bedt om å flytte fra nordkysten. Myndighetene sier det er store skader på øyene og småbyene i området. Der er det også flom.

Donald Trump er president i USA. Han sier uværet er en katastrofe for delstaten.

– Akkurat nå er vi bekymret for liv, ikke kostnader, sa Trump. Presidenten vil besøke områdene om kort tid.

Norske Ada Aas og ektemannen er på en skole i Tampa. Til NTB sier Aas at de nå kan merke orkanen.

– Det blåser kraftig, men vi er låst inne i et klasserom uten vinduer. Så vi vet ikke mer enn det vi ser på nyhetene, sier Aas.

De er 30 til 40 stykker som nesten ligger oppå hverandre på skolen.

– Men vi er alle i godt humør og som de eneste turistene blir vi tatt godt imot, sier Aas til NTB.

Uværet suger til seg store mengder vann. Det er varslet at flommen etterpå kan bli katastrofal. Det er ventet at vannet kan stige 4-5 meter etterpå i noen områder.

Orkanen er også så stor at store områder blir truffet. Den er 600 kilometer bred. Det er mer enn det Norge er på det bredeste. Dermed får både øst-og vestkysten av USA kraftig vind, massivt regn og høy stormflo.

Mer fra Verden

På forsiden nå