Verden

Kjemper mot flammene i California

Minst ti personer har dødd. Over 100 er sendt til sykehus og hundrevis av hus har brent ned. Kraftige skogbranner herjer i California i USA.

Store skogbranner herjer i California vest i USA. Det blåser kraftig i området. Det gjør slukkingen vanskelig. Det brenner i Napa Valley og Sonoma-området. Disse stedene er kjent for å produsere mye vin.

Røyk fra de kraftige brannene kunne tirsdag merkes helt ned til San Francisco. Det er 100 kilometer lenger sør i California.

Det er minst 14 ulike branner. Det er ikke kjent hvordan de startet. Mange er savnet, men myndighetene vet ikke hvor mange, skriver nyhetsbyrået NTB.

20.000 mennesker er evakuert og over 50.000 var uten strøm natt til tirsdag.

Santa Rosa i Sonoma County er en by med 175.000 innbyggere. Her fikk ikke folk lov å gå ut på kvelden. Myndighetene fryktet at hus skulle bli plyndret.

– Vi bor i et område med asfalt, butikker og hoteller. Det siste jeg tenker er at en skogbrann ødelegger alt, sier Jeff Okrepkie. Han bor i Sonoma og sier han trolig har sett hjemmet sitt for aller siste gang.

Brannene har rammet de kjente vindistriktene Napa, Sonoma og Yuba. Vinmarkene til minst to kjente produsenter er brent ned. Arbeiderne har så vidt begynt oppryddingen i ruinene. Hos Signorello Estate i Napa Valley brant hele produksjonsanlegget ned. I ruinene ligger smeltede og sotede vinflasker.

Oktober er kjent for å en tid for skogbranner i California. I år skal det ha vært 1.500 flere skogbranner enn i fjor.

Mandag kveld begynte det også å brenne sør i California. Der er 5.000 hus evakuert i Orange County. Røyken siger inn over Disneyland.

Myndighetene har sendt ut advarsel til innbyggerne i deler av Los Angeles. Brannfolkene har ikke kontroll på brannen, skriver NTB.

BRANN:

Kartet viser hvor det brenner i California i USA.

Mer fra Verden

På forsiden nå