Verden
Bildet viser et boligområde i Santa Rosa i California. Det er brent helt ned av skogbrann.

Skogbrannene fortsatt ute av kontroll

De voldsomme skogbrannene i California i USA raser videre. De ser ut til å bli de verste i delstaten noensinne.

Vinden har blitt kraftigere i flere områder i California i USA. Det gjør at brannene i delstaten sprer seg raskt. Minst 23 personer har dødd i brannene. Rundt 3.500 bygninger er ødelagt. Brannfolkene kjemper mot 22 forskjellige branner. Det er i vindistriktene i den nordlige delen av California. Der er situasjonen fortsatt ute av kontroll.

Myndighetene vet ikke akkurat hva som utløste brannene. Men de sier at en sigarettsneip kan være nok. Det kan også en strømkabel som faller ned, flammer ut av eksosrøret på en bil eller en gnist fra en motorsag.

– Enhver gnist, uansett hvor den kommer fra, kan starte brann, sier Ken Pimlott. Han er sjef for Californias brannvesen. Han sier også at det er ekstrem fare for at branner skal blusse opp på nye steder.

Høsten er tiden for skogsbranner i delstaten. Varme, tørke og insekter har gått hardt ut over jorda og trær og planter. Normalt rykker brannfolkene ut til rundt 300 småbranner i uken. De aller fleste blir slukket raskt og gjør lite skade.

– Det er svært uvanlig at California har flere store branner gående på samme tid, sier Pimlott.

Tusenvis er på flukt fra flammene. Onsdag sa myndighetene at alle i hele byen Calistoga måtte forlate husene sine. Calistoga ligger i fylket Napa. Det bor 5.000 mennesker der. Folk har også måttet dra fra husene sine i deler av byene Sonoma og Boyes Hot Springs.

Vinden kan gjøre at brannene fort kan skifte retning. Det har politiet sagt til folk som bor der. De frykter nå at vinden vil fortsette å øke i styrke. Det kan også føre til at glør blir spredt utover og nye branner starter.

Flammene har brent igjennom et område med land og by på rundt 700 kvadrat-kilomenter. Det var status onsdag ettermiddag.

– Vi står overfor noen skikkelige monstre, sier brannmannen Bret Couvea. Det skriver den amerikanske avisa Los Angeles Times.

Mange hundre mennesker er savnet. Men myndighetene regner med at de fleste av disse er i god behold. De regner med at de vil komme til rette igjen.

Så langt er skogbrannene de dødeligste i delstaten siden 1991. Da døde 25 mennesker i Oakland Hills. Vi må helt tilbake til 1933 for å finne en mer dødelig brann. Da døde 29 mennesker i Griffith Park i byen Los Angeles, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Mer fra Verden

På forsiden nå