Verden

IS er jaget ut av Raqqa

Raqqa i Syria var hovedstaden til IS. Nå er terror-gruppa jaget ut.

I 2014 tok terror-gruppa IS kontroll over store områder i Irak og Syria. I Raqqa etablerte IS et strengt styre. Terror-gruppa ville leve som for 1.400 år siden. Det ble et brutalt regime med drap, tortur, slaveri og seksuelle overgrep, skriver avisa Aftenposten.

Terror-gruppa er drevet bort fra store deler av Syria, hevder Russland. Nå har soldater fra Syrias Demokratiske Styrker (SDF) tatt kontroll over byen Raqqa. SDF er støttet av USA.

Minst 3.250 mennesker er drept siden SDF-opprørerne startet angrepet mot Raqqa, 1.130 av dem er vanlige folk. Det forteller organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De som bor i Raqqa har lidd under angrepene. Byen er bombet med fly og hundrevis av mennesker er savnet i ruinene av ødelagte hus.

Tirsdag sa SDF at de hadde kontroll over byen. Men IS kan fortsatt kontrollerer deler av byen.

Organisasjonen Redd Barna advarer også mot å erklære seieren for tidlig. Lidelsene er uansett ikke er over, mener organisasjonen.

– Kamper foregår fremdeles i området. Tusenvis av barn strømmer daglig til de overfylte flyktningleirene. Forholdene i leirene er elendige, og familiene har ikke nok mat, vann eller medisiner, sier Sonia Khush. Hun er Redd Barnas land-direktør i Syria.

Rundt 270.000 menneskene har ifølge Redd Barna flyktet fra kampene i Raqqa. De trenger hjelp i lang tid framover.

– Det er trolig lenge til de kan reise hjem. Hus, skoler og sykehus er lagt i ruiner. I tillegg må alt av sprengstoff fjernes før folk trygt kan reise hjem, sier Khush.

Mange IS-soldater flyktet fra Raqqa, mens andre er drept i angrep eller blitt tatt til fange.

Mer fra Verden

På forsiden nå