Verden
Bildet viser Jerusalem.

Advarer mot å kalle Jerusalem for hovedstad

Donald Trump vil trolig si at Jerusalem er hovedstad i Israel. Det kan skape bråk, sier flere.

Det er ventet at Donald Trump vil snakke om saken onsdag kveld norsk tid. Presidenten i USA vil trolig anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

Flere land advarer mot dette. Årsaken er at palestinerne også regner Jerusalem som hovedstad. Palestinerne kjemper for en egen stat. I dag er byen delt mellom palestinerne og Israel. Jerusalem er viktig for både muslimer, jøder og kristne.

– Vi er bekymret over meldingene, sier Boris Johnson. Han er utenriksminister i Storbritannia. Johnson mener at palestinerne og Israel må forhandle om Jerusalem. Det bør skje i forhandlinger om en ny, palestinsk stat.

Norges utenriksminister er også skeptisk. Dette bryter med det de fleste land er enige om, sier Ine Eriksen Søreide.

– Spørsmålet om Jerusalem må løses mellom Israel og palestinerne, sier Søreide til avisa VG.

De 21 landene i Den arabiske liga advarer også. Dette vil ødelegge for fred i regionen, sier Ahmed Aboul Gheit i Den arabiske liga.

– Det vil ikke skape fred, men gi næring til vold og ekstremisme, sier han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Palestinske grupper varsler «tre dager med raseri». Trump ringte tirsdag Mahmoud Abbas. Han leder palestinerne. Trump sa at han vil flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem. Den ligger i dag i Tel Aviv. Kilder sier nå at Trump trolig ikke flytter ambassaden ennå.

– Det palestinske folket vet å beskytte sine rettigheter. Vi snakker nå sammen om hva vi skal gjøre de neste dagene, sier Jamal Mahisan i Fatah til avisa Haaretz. Fatah jobber for en palestinsk stat.

Israel skjerper sikkerheten. Forsvaret i Israel er klar for demonstrasjoner. Den største er planlagt torsdag formiddag i byen Ramallah. Onsdag blir det også en stor demonstrasjon i byen Jenin. Også politiet er klare. De har ekstra folk på jobb i Tel Aviv og Jerusalem.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå