Verden
Bildet viser president Rodrigo Duterte på Filippinene.

Ber soldatene legge bort våpnene i jula

Filippinene skal få feire jul i ro og fred, mener presidenten.

Opprørere har kjempet for endringer i Filippinene siden 1969. Opprøret mot myndighetene har kostet 30.000 menneskeliv.

President Rodrigo Duterte ønsker julefred. Han ber soldatene sine legge ned våpnene. De skal ikke angripe opprørere fra 24. desember til 2. januar.

– Det er bare myndighetene som ber om våpenhvilen, sier Duterte. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Opprørerne er mest aktive i fattige regioner. De anklages for angrep og utpressing av selskaper. Opprørerne krever store endringer i samfunnet. De krever også endring i grunnloven.

Filippinske soldater kjemper også mot terrorister. De hører til Den islamske staten eller andre grupper. Duterte kriger i tillegg mot narkotikaen i landet. Politiet sier de har drept minst 3.500 mennesker i denne krigen.

– Jula er en spesiell tid for mange. Derfor ønsker jeg at vi skal stå sammen. Vi skal kjempe for fred i landet vårt, sier Duterte.

Duterte er blitt kjent for å snakke stygt. Han kalte blant annet Barack Obama for horunge. Obama var president i USA fram til høsten i fjor. Duterte har også skrytt av å ha drept noen. Det skrev kanalen Fox News.

I sommer ble Duterte sammenlignet med Adolf Hitler. Hitler ledet nazistene i Tyskland på 1940-tallet.

Filippinene kan bli farlig. Det opplevde norske Kjartan Sekkingstad. Han ble kidnappet av islamistgruppa Abu Sayyaf. Sekkingstad ble sluppet fri i fjor.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå