Verden

Et oppgjør om innvandring og moral

Tsjekkia velger president. Innvandring og svindel er viktige temaer i valgkampen.

Fredag og lørdag er det valg i Tsjekkia. Landet velger president. Valget blir en test på hvordan folk ser på innvandring og forholdet til Russland.

Milos Zeman er sittende president. Før var han sosialdemokrat og glad i Den europeiske union (EU).

Men de siste årene er han blitt kritisk til EU og innvandring. Han har kalt strømmen av flyktninger for en «invasjon». Han har  sagt at folk må skaffe seg våpen. Det trengs for å kjempe mot muslimske terrorister, sier Zeman. Han har også sagt at muslimske innvandrere er umulig å integrere.

Zeman har truet og kjeftet på folk i mediene. Han liker politikken til USAs president Donald Trump. Zeman ønsker også et nært samarbeid med president Vladimir Putin i Russland i stedet for Europa. Det er flere skeptiske til.

– Den beste garanti for sikkerhet er en sterk allianse med forsvars-samarbeidet NATO, skriver Jiri Drahos på nettsamfunnet Facebook. Han er den sterkeste motstanderen til Zeman.

Drahos er bekymret for at det blir stadig mer høyre-politikk i Tsjekkia. Han sier han vil gjøre Tsjekkia «moralsk» igjen.

– La oss gå sammen. Forandring er virkelig mulig, det er opp til deg, skriver Drahos.

Presidenten i Tsjekkia har ikke mye makt. Men den viktigste makten er at presidenten kan velge statsministeren. Drahos sier at han vil kvitte seg med dagens statsminister hvis han får sjansen.

Det er Andrej Babis. Han er landets nest rikeste mann og kalles «Tsjekkias Trump». Babis er enig i politikken til president Milos Zeman. Derfor har han fått oppdrag med å danne regjering etter valget i oktober 2017. Men han har ikke klart det ennå.

Babis er dessuten tiltalt for svindel. Han anklages for å ha fått penger ulovlig fra fond i EU.

Totalt ni personer stiller til valg som president. Hvis ingen får et klart flertall, blir det omvalg. Omvalget blir med de to som fikk flest stemmer. De blir trolig Zeman og Drahos.

Zeman har vært president i Tsjekkia siden 2013. Da fikk landet sin første valgte president. Før det bestemte nasjonalforsamlingen hvem som skulle bli president i landet. Zeman er kjent for å drikke tett og røyke mye. 73-åringen har dårlig helse og må bruke stokk.

Kilder: The Guardian, nyhetsbyrået AP, AFP og France24

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå