Verden
HJELP: Et barn og en mann får hjelp på sykehus. De er skadd i angrep i Øst-Ghouta i Syria. Fortsatt venter folk på at våpnene skal stilne.

Venter på at våpnene skal stilne

Angrepene fortsetter i Øst-Ghouta i Syria. Der venter folk på at det blir våpenhvile.

Angrepene må stanse. Det må bli en våpenhvile i Øst-Ghouta i Syria. Den skal vare i 30 dager. Dette bestemte Sikkerhetsrådet i FN lørdag. Men angrepene fortsetter.

530 vanlige folk er drept i angrep den siste uka. 130 av de døde er barn. Det varsler den syriske eksilgruppa SOHR (Syrian Observatory for Human Rights). Søndag ble 14 drept. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Øst-Ghouta ligger utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Det er opprørere som kontrollerer der. Angriperne er soldater fra regjeringen i Syria. Det har vært flest angrep fra lufta. Men i helga var det også harde kamper på bakken. Minst 13 syriske regjeringssoldater og seks opprørere skal ha blitt drept.

Mohamed Alloush er en av lederne i opprørsgruppa aish al-Isla.

– Vi slår tilbake mot regimets styrker som forsøker å ta seg inn i regionen, sa han.

Helsearbeidere i Øst-Ghouta sier et barn døde av gass. 13 andre vanlige folk ble behandlet for pustevansker.

Forsvarsdepartementet i Russland sier opprørere er ansvarlig for dette. De mener hensikten er å få soldater fra andre land i Vesten til å hjelpe i konflikten.

Mandag var det fortsatt usikkert når våpnene skal stilne i Øst-Ghouta. Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron ringte søndag til Russlands president Vladimir Putin. De ba ham presse Syrias president Bashar al-Assad for å få slutt på angrepene.

Imens venter folk på hjelp, helsetjenester og mat. Øst-Ghouta har vært isolert lenge. Det er stor nød samtidig som angrepene fortsetter.

Det er to store grupper med opprørere i Øst-Ghouta. De ønsker også våpenhvile. Men de vil kjempe videre om de fortsatt blir angrepet.

Syria kaller alle opprørere med våpen for «terrorister».

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå