Verden
Bildet viser folk som blir behandlet med pustemasker i landsbyen al-Shifuniyah i Øst-Ghouta.

– Russland driver et kynisk spill

Russland får kritikk for at de ikke stanser angrep i Øst-Ghouta.

USA ber Russland påvirke Syria. Det kan gjøre slutt på angrepene i området Øst-Ghouta i Syria, tror USA.

– Regimet hevder å kjempe mot terrorister. I stedet terroriserer det flere hundre tusen vanlige folk, skriver Heather Nauert på nettsamfunnet Twitter. Hun snakker for USAs utenriks-departement.

Nauert mener Russland kan stanse angrepene. Syrias regime har støtte fra Russland og Iran.

Russerne tilbyr pauser. President Vladimir Putin vil ha pause fra bombing i fem timer hver dag. Det gjelder mellom klokka 9 og klokka 14.

Syria har også opprettet en fluktvei for folk, sier russerne. Det gjør at folk kan flykte fra Øst-Ghouta. Men opprørere hindrer folk fra å dra. Noen av dem tilhører terrorgruppa al-Qaida, sier russerne.

Øst-Ghouta er kontrollert av opprørere.

Russland kriger med Syria. Russerne nekter for at angrepene fra lufta har drept vanlige folk. De sier at alle angrep er mot terrorister.

Det må innføres 30 dagers våpenhvile i Syria. Det har verdens-organisasjonen FN vedtatt. Russland får kritikk for ikke å følge opp.

– Vi ønsker en fullstendig og varig våpenhvile slik FN ber om, sier Mohammed Alloush til nyhetsbyrået AP. Han leder den sterkeste opprørsgruppa i Øst-Ghouta. Det er islamist-gruppa Jaish al-Islam.

Over 550 vanlige folk er drept i angrep fra regimet den siste uka. Minst 130 av dem er barn. Det sier gruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De følger med på hva som skjer i Syria.

Russiske fly har utført mange angrep, sier SOHR.

Russland driver et kynisk spill, sier Jonathan Allen. Han er Storbritannias FN-ambassadør.

– Hvis de kan ta pause i fem timer, kan de ta pause i 24 timer, sier han, ifølge kanalen CNN.

Også Margot Wallström kritiserer landet. Hun er Sveriges utenriksminister. Angrepene må stanses, og folk må få hjelp, mener hun.

– Det skylder vi alle dem som lider i krigen akkurat nå, sier Wallström, ifølge nyhetsbyrået TT.

António Guterres kaller Øst-Ghouta for «et helvete på jord». Han krever at kampene stanser straks. Guterres er FNs leder.

Men mandag begynte syriske styrker angrep på bakken i Øst-Ghouta. De skal forsøke å ta byen Harasta. Angrep med fly fortsatte søndag og mandag. Men angrepene er noe svakere.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå