Verden
Bildet viser Kim Jong-Nam og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Nord-Koreas regjering sørget for drapet på Kim Jong-nam, ifølge USA.

– Nord-Korea drepte Kims halvbror

Den nordkoreanske regjeringen har ansvaret for drapet på Kim Jong-uns halvbror. Det sier USAs utenriksdepartement.

Det var Nord-Koreas regjering som sørget for drapet på Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam. Det har det amerikanske utenriksdepartementet kommet fram til.

De fant ut av dette den 22. februar. Det sa Heather Nauert tirsdag. Hun er departementets talsperson. Hun sa også at nervegiften VX ble brukt for å drepe Kim Jong-nam. Drapet fører til at USA vil straffe landet enda mer.

– Vi har regler mot bruk av kjemiske våpen. Nord-Korea viser at de ikke bryr seg om dette. Det viser nok en gang hvor lite hensyn Nord-Korea tar. Det viser også at vi ikke kan tåle et nordkoreansk atomprogram, sa Nauert.

Stoffet VX står på verdens-organisasjonen FNs liste over masseødeleggelses-våpen. Det er våpen som kan brukes til å drepe mange mennesker på én gang. Den døde kroppen til Kim Jong-nam ble undersøkt. Undersøkelsene viste at han hadde fått i seg 1,4 ganger det som regnes som dødelig dose.

Nord-Korea hevder at Kim døde av hjerteinfarkt.

Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia. Det skjedde 13. februar i fjor. Undersøkelsene viste at det var nervegift i Kims øye og blod. Det var også spor av den på skjortekragen og ermene.

To kvinner er tiltalt for å ha smurt giften i ansiktet på Kim. Det gjorde at han falt om og døde 20 minutter senere. De to kvinnene møtte to nordkoreanske menn før drapet. Det viser en overvåkingsvideo. De to mennene er etterlyst sammen med to andre nordkoreanere.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il. Han ble tidligere sett på som arving til makten i landet. I 2001 forsøkte han å snike seg inn i Japan. Han ville besøke en Disneyland-park. Etter dette ble han ikke lenger regnet som arving. Han bodde for det meste i utlandet etter dette.

Det var ingenting som tydet på at han ønsket å styre landet istedenfor halvbroren Kim Jong-un. Han overtok som nordkoreansk leder i desember 2011.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå