Verden

Frykter at verden nærmer seg handelskrig

Donald Trump i USA vil gjøre varer fra utlandet dyrere. Det kan få alvorlige følger.

– Det finnes kun tapere i en handelskrig. Det skrev Bruno Le Maire på nettsamfunnet Twitter torsdag. Han er finansminister i Frankrike.

Flere land i verden er bekymret for tiden. President Donald Trump i USA vil ha toll på varer fra utlandet. Det gjelder stål og aluminium.

Det betyr at varer fra utlandet blir mindre populære. De blir dyrere for amerikanerne på grunn av tollen. Andre land vil tape penger fordi de selger mindre. Tollen skal beskytte jobber og bedrifter i USA. De møter ikke den samme konkurransen fra utlandet.

Nye regler for toll begynner 23. mars. Canada og Mexico slipper unna. Den europeiske union (EU) vil snakke med Trump. EU vil også slippe tollen.

Eksperter frykter handelskrig. Andre land kan svare med å gjøre varer fra USA dyrere i sine land.

– Trump mener det han sier, sier Arne Melchior. Han forsker på internasjonal økonomi og handel. Dette blir slutten på at USA leder verdens system for handel, tror han.

Trump og USA beskytter sine egne varer. Det sier Knut Magnussen i banken DNB.

– Slik politikk rammer også USA og selskapene der. Det kan gjøre at det ikke blir så ille likevel, sier han til NTB. Trump kan endre mening. Presidenten lytter tross alt til bedriftene, ifølge Magnussen.

Noen bedrifter i USA trenger varer utenfra. De vil måtte betale mer for stål og aluminium.

EU har truet med å gjøre det samme som USA. Motorsykler og klær fra USA kan få høyere toll.

Også Kina vil svare USA.

Mer fra Verden

På forsiden nå