Verden
Bildet viser en baby som sover i en flyktningleir.

Babyer blir født til et farlig liv

Tusenvis av flyktninger skal føde. Mange av dem har blitt voldtatt.

Rohingyaer flyktet fra Myanmar for snart ni måneder siden. Mange kvinner skal ha blitt voldtatt mens de flyktet. Nå er de høygravide.

Leger gjør seg klare. De skal ta imot barna i flyktningleirer i Bangladesh. Det sier organisasjonen Leger Uten Grenser.

– Vi gir kvinnene medisinsk hjelp, men også psykologisk hjelp, sier Jesper Brix. Han er direktør i den danske delen av Leger Uten Grenser.

Det kommer minst 48.000 nye rohingyaer til verden. De skal fødes i leirer i Bangladesh. Det viser tall fra organisasjonen Redd Barna.

Babyene blir født til et farlig liv. De kan bli syke og få for lite mat. De kan dø innen de fyller fem år, skriver nyhetsbyrået NTB. Sykdommer som difteri, meslinger og kolera truer.

– Rundt 130 barn vil bli født per dag i år. De fleste vil trolig bli født i enkle telt, sa Rachael Cumming i januar. Hun jobber for Redd Barna.

Det er ikke kjent hvor mange kvinner som ble voldtatt. Men klinikker har behandlet flere hundre kvinner. De har blitt utsatt for seksuell vold. Noen av ofrene skal være barn.

Noen av kvinnene vil kanskje ikke ha barna. Det regner Redd Barna med. Barna vil da få nye hjem.

– Barna må kjempe fra starten. De skal leve i et overbefolket miljø. Alle er desperate etter hjelp, sier Cumming.

Over 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar. Hæren angrep dem.

Myanmar har avvist anklagene om drap og voldtekter. Men verdens-organisasjonen FN og andre tror ikke på dem. De mener Myanmar ville fjerne rohingyaene.

Mer fra Verden

På forsiden nå