Verden
Bildet viser et skilt på en bro i Jerusalem. «Velkommen til Jerusalem, USAs ambassade!» står det. Mandag flytter ambassaden til byen fra Tel-Aviv.

Venter bråk når ambassaden flyttes

Mandag åpner den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Både Israel og Palestina mener byen tilhører dem.

I dag (mandag) åpner USAs nye ambassade i Israel. Den flyttes fra byen Tel-Aviv til Jerusalem. Søndag landet Ivanka Trump, hennes mann og USAs finansminister Steven Mnuchin i Israel. Ivanka Trump er datteren til den amerikanske presidenten. De tre skal delta i åpningen av den nye ambassaden mandag ettermiddag.

Samtidig kommer det trolig protester fra Vestbredden og Gazastripen i de palestinske områdene.

Mange regner Tel-Aviv som Israels hovedstad. Israel selv mener Jerusalem er deres egentlige hovedstad. Men deler av byen tilhører Palestina. Det mener mange land i verden.

Derfor er det ventet bråk når USA nå flytter sin ambassade hit. Det viser at de støtter Israel. Det er som å si at Jerusalem virkelig er deres hovedstad. Dette førte til store protester da det ble kjent i fjor.

Protestene ved Israels grense kan føre til at noen dør. Det frykter flere, ifølge nyhetsbyrået AFP. Palestinere kan prøve å ødelegge eller komme seg over gjerdet. På andre siden står israelske snikskyttere klare til å skyte.

Palestinere ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i sin egen stat. Men Israel har fortsatt kontroll over hele byen.

Israel feirer at ambassaden flyttes. Det er en stor seier for dem at USA viser sin støtte. Andre land har sine ambassader i Tel-Aviv.

Israel tok over Øst-Jerusalem i 1967. Senere har de regnet området som sitt eget. Landet krever hele Jerusalem. De sier det er deres «evige og udelelige hovedstad».

I 1948 ble Israel en egen stat. Mandag er det 70 år siden dette skjedde.

Dagen etter var landet i krig med sine arabiske naboer. Siden har israelerne vært i konflikt med palestinerne. Denne konflikten regnes som «alle krigers mor» i Midtøsten.

Tirsdag markerer palestinerne «nakba». Det betyr «katastrofen». Denne dagen markerer de at 700.000 palestinere ble drevet ut av sine hjem.

Israelske soldater har skutt mot palestinske demonstranter på Gazastripen. Det har de gjort sju fredager på rad.

Nå gjør Israel seg klar for nye protester og markeringen av nakba.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå