Verden

Kan han bli ny president i Colombia?

Colombianerne vil ha bedre økonomi og slutt på kjeltringer i politikken. Søndag er det presidentvalg.

For to år siden ble det fred mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia. Men fortsatt er narkotika og vold et stort problem i landet. Siden avtalen om fred har 150.000 mennesker blitt tvunget på flukt. Det tilsvarer én person hvert fjerde minutt, ifølge organisasjonen Flyktninghjelpen.

Men avtalen med FARC er ikke det viktigste for folk i Colombia. Heller ikke smuglingen av narkotika. Ikke når de skal stemme på hvem de mener bør styre landet. Økonomi og politikere som ikke følger reglene, betyr mer for folk. Det sier Steinar Andreas Sæther. Han er professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på Latin-Amerika. Søndag er det første rundet i valget på ny president.

– 2017 var et veldig dårlig økonomisk år i Colombia. Alle er derfor veldig opptatt av vekst. De mener at landet trenger en ny retning i politikken, sier Sæter.

Folk kan stemme på fem kandidater under valget søndag. Men ingen ser ut til å få mer enn 50 prosent av stemmene. Det er nødvendig for å vinne første runde. Men to av dem har trolig best sjanser til å gå videre til runde to. De er Ivan Duque og Gustavo Petro. Duque kommer fra høyresiden i politikken. Petros parti er til venstre i politikken.

Duque har stor støtte fra høyresiden. Han får også støtte fra den store, kristne bevegelsen Mira. Det forteller Sæther.

– Han kritisert fredsavtalen mellom FARC og regjeringen. Han kan nok få en del stemmer på grunn av det. Men det virker ikke som om avtalen er noe velgerne først og fremst er opptatt av nå. De er mer opptatt av økonomisk vekst, sikkerhet og trygghet i byene. De er også opptatt av kampen mot korrupsjon, sier Sæther.

Korrupsjon er å betale eller motta penger eller tjenester ulovlig. Det er i bytte mot andre tjenester eller fordeler. Slik korrupsjon er et stort problem i landet.

Petro har vært godt kjent lenge. Han har vært en del av geriljaen M19. De sluttet å krige i 1990.

– Han har siden den gang vært en viktig person på venstresiden. Han er for avtalen om fred med FARC. Men han har snakket mest om miljø og klima før valget. Han har også kritisert de tradisjonelle politikerne på toppen i Colombia, sier Sæther.

Det siste er felles for begge kandidatene. Både Duque og Petro er kritiske til det politiske systemet. Det har vært mye korrupsjon i politikken.

– Begge to representerer endringer. Men fra hvert sitt ytterpunkt, sier Sæther.

Krisen i Venezuela merkes godt i Colombia. Det kommer en strøm av flyktninger fra nabolandet. Petro sammenlignes med Hugo Chavez. Han var Venezuelas president før han døde. Han var styrte landet nesten som et diktatur. Derfor er det ikke bra for Petro å bli sammenlignet med ham.

– Colombianerne ser med skrekk på det som har skjedd i Venezuela. Sammenligningen kan kanskje komme til å svekke Petro noe, sier Sæther.

Sergio Fajardo er tredje kandidat som kan gå videre til runde to.

– Han er mer i sentrum av politikken. Han var med og endret byen Medellin. Det var en farlig by med mye vold og narkotika. Nå er det et sted som mange turister drar til. Byen har nye veier og systemer for transport, forteller Sæther.

– Fajardos har ikke sagt klart hva han vil gjøre for Colombia. Det er hans problem, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå