Verden

Møtet både hylles og kritiseres dagen derpå

Verden har kommet seg etter møtet mellom Nord-Koreas leder og USAs president. Var det som skjedde egentlig så fantastisk?

Vi kunne nesten ikke tro det vi så tirsdag. Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok USAs president Donald Trump i hånda. De to smilte, småpratet og signerte en avtale. Nord-Korea lovet at de skulle jobbe for å slutte med atomvåpen. Til gjengjeld garanterte Trump for Nord-Koreas sikkerhet. Han lovet til og med at USA skulle slutte med militærøvelser sammen med Sør-Korea.

Onsdag har kommentatorer og politikere fått tenke igjennom det som skjedde. Ikke alle er like begeistret.

I Sør-Korea er flere medier positive etter møtet.

– Vi kan ikke avvise toppmøtet som en fiasko. Det er i seg selv historisk at lederne for de to fiendene har møtt hverandre, skriver avisa Joongang.

Avisa Hankook er litt mer skeptisk. De skriver at Trump og Kim ikke ble enige om noen tidsplan. De sa ikke når Nord-Korea skal slutte med atomvåpen.

– Det kan se ut som resultatet ikke lever opp til forventningene, skriver avisa.

Avisa Chosun representerer høyresiden i politikken. I en lederartikkel kommer de med kraftig kritikk av avtalen mellom Trump og Kim.

– Avtalen fra 12. juni er skandaløs og absurd. Vi kan knapt tro våre egne øyne, skriver avisa.

Problemet er ifølge dem at Trump har lovet å stanse militærøvelsene til USA og Sør-Korea. Og det før Nord-Korea har begynt å fjerne sine våpen.

Mange sørkoreanere har fryktet at nettopp dette ville skje. De har vært redde for at Nord-Korea skulle få en uvanlig president som Trump til å gå med på slike ting. Det sier Moon Seong-mook. Han er militær-ekspert fra Sør-Korea.

Nord-Korea skal få kvitte seg med atomvåpnene sine litt etter litt. Det godtar Donald Trump, ifølge Nord-Koreas nyhetsbyrå KCNA. USA krevde først at alle atomvåpen i landet skulle ødelegges. Så skulle inspektører få sjekke at det hadde skjedd. Men dette kravet er ikke nevnt i avtalen mellom de to landene. Der står det bare at Nord-Korea lover å jobbe for å slutte med atomvåpen. Det samme har Kim lovet Sør-Korea tidligere.

KCNA melder også at Kim skal besøke Trump i USA. Og at Trump skal møte Kim i Nord-Korea.

I USA reagerer flere på måten Trump behandlet Kim på. Han var altfor vennlig mot diktatoren, mener de.

Mange i Nord-Korea lever i ekstrem fattigdom. De har ikke nok mat. Folk tør ikke å si at de er uenige med regimet. Kim Jong-un er anklaget for å ha brutt menneske-rettighetene.

Likevel skrøt Trump av Kim etter møtet. Han kalte diktatoren en «veldig smart», «svært dyktig» og «svært verdig» forhandler på vegne av Nord-Korea.

Trump sa at han har fått «et veldig spesielt forhold» til Kim Jong-un. Det fortalte han i et intervju med kanalen ABC News.

– Jeg stoler på ham. Jeg tror han stoler på meg, og jeg stoler på ham. Kanskje om et år kommer du til å intervjue meg og jeg vil si at jeg gjorde en tabbe. Det er mulig. Vi forhandler på høyt nivå. Mange ting kan skje, og mange ting er mulig, sa Trump til kanalen.

Det er ikke første gang Trump skryter av ledere som oppfører seg som diktatorer. Før har han skrytt av Russlands president Vladimir Putin og Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Men da Trump møtte USA sine allierte land under G7-toppmøtet i Canada, virket han trøtt og irritert. G7-landene er Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Japan, Italia, USA og Canada.

– Presidenten viser manglende respekt for våre nærmeste allierte, mens han lar diktatorer slippe unna. Jeg trodde aldri jeg skulle se denne dagen, sier Nanette Barragan. Hun representerer partiet Demokratene i den amerikanske nasjonalforsamlingen.

Siste utgave

På forsiden nå