Verden
Bildet viser en svensk politibil. Svensk politi skyter og dreper stadig flere. Natt til torsdag ble en mann med Downs syndrom skutt og drept av politiet.

Svensk politi dreper stadig flere

Torsdag skjøt og drepte politiet i Sverige en mann med Downs syndrom.

Så langt i år har politiet i Sverige skutt og drept seks personer. Antallet har økt de siste ti årene.

Natt til torsdag var sist gang dette skjedde. Da skjøt og drepte politiet en 20-åring med lekepistol. Det skjedde i hovedstaden Stockholm. Mannen hadde utviklings-forstyrrelsen autisme og Downs syndrom. Downs syndrom er en feil i arvestoffet. Saken har ført til stor debatt i Sverige. Nå skal politiets reaksjon granskes.

20-åringen rømte hjemmefra med en ufarlig lekepistol. Det forteller moren hans til avisa Expressen.

Det var flere enn én politibetjent som skjøt mot 20-åringen, ifølge påtalemyndigheten. Politiet har sagt at det oppsto en truende situasjon. Det var i forbindelse med kontroll av en person. Avisa Aftonbladet har fått vite at tre politibetjenter skjøt mot mannen.

20-åringen ble fraktet til sykehus. Så ble han erklært død i rundt klokka 6 torsdag morgen. Det sier politiet.

Ifølge Aftonbladet oppsto situasjonen da mannen viste fram en pistol. Den viste seg senere å være en kopi i plast. Mannen viste pistolen til dem som bor i gata Norra Stationsgatan. De skal ha ringt til politiet.

– Det går ikke an å forstå det. Han har aldri gjort noe galt mot noen i hele sitt liv, sier 20-åringens mor.

Hun sier at sønnen er alvorlig funksjons-nedsatt.

– Han kunne ikke snakke, han kunne bare si mamma, tilføyer hun.

Stadig flere har blitt skutt og drept av svensk politi de siste årene.

– Vi har sett en økning det siste tiåret. Perioden fra 1990 til 1999 var det sju personer. Så økte det til ti i perioden etter. Nå er vi allerede oppe i 20, sier Martin Lundin. Han er kommissær ved det svenske politiets nasjonale operative avdeling.

Politiet har ingen forklaring på hvorfor de skyter og dreper flere, sier Lundin. I stedet har han flere mulige forklaringer.

– Det bor flere folk i landet. Vi er flere politifolk og vi pågriper flere. Det er også mulig å se det i sammenheng med økte problemer knyttet til psykisk helse, sier han.

Mange av dem som har blitt skutt og drept av politiet, hadde alvorlige psykiske plager. Eller de hadde misbrukt alkohol eller rusmidler. Det viser undersøkelser som politiet i Sverige har gjort.

Det er blitt flere gjenger i Sverige som har tilgang til skytevåpen. Men det er ikke årsaken til at politiet skyter og dreper flere, ifølge dem selv.

Mer fra Verden

På forsiden nå