Verden

Derfor blir Iran straffet

Iran har i årevis blitt straffet av andre land. Her kan du lese hvorfor.

Det blir fred i verden av å straffe Iran. Det mener USAs president Donald Trump.

– De som handler med Iran, handler ikke med USA. Jeg vil ha fred, skrev presidenten på nettsamfunnet Twitter tirsdag. Det melder nyhetsbyrået NTB.

USA vil skade økonomien til Iran for å presse dem. Derfor har USA innført sanksjoner mot Iran. Det kommer flere slike straffer framover. Internasjonale selskaper flykter fra landet. Iran kommer til å tjene mindre på å selge varer som tepper, gull og nøtter. Snart skal de også tjene mindre på olje, håper USA.

Hvorfor blir Iran straffet? De anklages for å planlegge atomvåpen og bryte menneskerettigheter. Iran anklages også for å hjelpe terrorister.

Det dårlige forholdet mellom Vesten og Iran startet for lenge siden.

Verden har interessert seg for Iran i over 100 år. Tidlig på 1900-tallet fant en brite olje i det som nå er Iran. Olje betød penger og makt.

Et britisk oljeselskap ble startet og tok seg av oljen. Men Iran ville siden ha mer av pengene fra oljen i landet.

Produksjonen av olje ble iransk. Det sørget en ny statsminister for i 1951. Det likte ikke det britiske selskapet. Iransk olje ble allerede da gjort upopulær i verden.

Statsministeren ble fjernet etter kort tid. USA og britene hjalp til med å fjerne ham. Konflikten rundt den verdifulle oljen ble løst. Kongen Muhammed Reza Sjah Pahlavi tok makta tilbake.

USA fortsatte å hjelpe Iran. Landet fikk støtte av amerikanerne til å starte et atomprogram. Energien skulle brukes på fredelig måte.

Så skjedde det noe: Den iranske revolusjonen. Folk i Iran var misfornøyde med lederen sin. Forskjellene mellom fattige og rike økte. Iran ble styrt etter strenge regler. Folk ble sintere på USA, som hjalp kongen de ikke ville ha.

I 1979 tok Ayatollah Khomeini over makta som øverste leder. Nå skulle Iran bli en islamsk republikk.

Iran tok kontroll over egen industri. Landet brøt kontrakter med selskaper i utlandet. De var leie av at land i Vesten blandet seg i deres saker. Forholdet til land i Vesten ble dårlig.

Irans atomprogram og forskning på kjernekraft ble en trussel. Iranerne ble anklaget for å ville lage atomvåpen. Landet kritiseres også for å bryte menneskerettigheter og hjelpe terrorister.

Hva gjorde USA og verden? Straffet Iran økonomisk. De sluttet å handle varer med landet.

Først i 2016 kom avtalen. Iran skulle slippe de fleste straffene. De skulle få tjene mer på oljen sin. I bytte skulle Iran la verden få se atomprogrammet.

Iran skal ha holdt sin del av avtalen. Men president Donald Trump i USA synes avtalen er dårlig. Han tok USA ut av den. Derfor kan USA nå starte med straffene igjen.

Andre land er skuffet. Russland er blant dem. De er med på avtalen med Iran om atomprogrammet. Både Iran og andre land tjener på å handle med hverandre.

– Vi er dypt skuffet. Russland vil gjøre det som trengs for å redde avtalen, sier utenriksdepartementet.

Iran regnes i dag som er trussel av flere. Israel føler seg truet av Iran. I Jemen beskyldes Iran for å hjelpe gruppa Houthi. De er igjen i krig med Saudi-Arabias styrker. Nylig skapte Iran også trøbbel for fiskeriminister Per Sandberg.

Kilder: NTB, NRK, Politiken, Aftenposten, Klar Tale, Store norske leksikon, FN, Wikipedia

Siste utgave

På forsiden nå