Verden

Krigsfangen som ble senator

Senator John McCain skal gravlegges søndag. Han ble 81 år gammel.

Senator John McCain døde lørdag. Politikeren fra USA hadde sykdommen kreft. Han ble 81 år gammel.

McCain vokste opp med militæret. Både faren og bestefaren var admiraler. Derfor var det naturlig for McCain å ville gjøre noe lignende. Han begynte som flyger i sjøforsvaret.

Under Vietnam-krigen kunne det endt fryktelig galt. McCain var døden nær. Han slapp så vidt unna en brann på skipet Forrestal i 1967.

Samme år ble han skutt ned i fly over byen Hanoi. McCain ble tatt av fienden. Han var krigsfange de neste seks årene.

Vietnam-krigen startet midt på 1950-tallet. Nord-Vietnam og Sør-Vietnam kriget mot hverandre. USA ble med i krigen i 1963. USA kjempet på siden til Sør-Vietnam.

John McCain skal gravlegges søndag. Det skjer ved krigsskolen i Annapolis i Maryland. George W. Bush og Barack Obama skal tale. De er begge tidligere presidenter.

– De var konkurrentene til McCain. Det sier mye at de bes om å tale, sier senator Jeff Flake.

McCain hørte til Det republikanske partiet. Han ble valgt til Senatet i 1986 for Arizona. McCain forsøkte å bli president i 2008. Han tapte valget mot Obama.

President Donald Trump er ikke velkommen i begravelsen. McCain ville ikke at han skulle komme. De to har vært uenige i mange saker.

Trump har blant annet snakket nedlatende om McCain som krigshelt. Han sa at han var som en gjest ved et hotell mens han var fanget.

– Jeg liker folk som ikke ble tatt, sa Trump.

I 2017 fortalte McCain at han hadde fått kreft i hjernen. Svulsten ble operert bort. Men legene trodde ikke at han kom til å bli frisk.

Senatoren tok en pause. Han dro til ranchen sin i Arizona. Noen uker senere begynte han å jobbe igjen.

Flere har hyllet McCain etter at han døde.

– Vi har mistet en mann som var et ideal, sa Jim Mattis. Han er forsvarsminister. Også Trump sendte en hilsen til familien:

– Vårt hjerte og våre bønner er med dere, skrev presidenten på nettsamfunnet Twitter.

McCain var gift med forretnings-kvinnen Cindy McCain. Han var far til fem barn.

Siste utgave

På forsiden nå