Verden
Bildet viser statsminister Stefan Löfven fra partiet Socialdemokraterna.

Nå leder de rødgrønne i Sverige

De rødgrønne kan komme til å fortsette å lede Sverige. Socialdemokraterna ser ut til å vinne flest velgere.

9. september skal svenskene stemme. Da er det nytt valg til nasjonalforsamling i Sverige. Socialdemokraterna er klart størst av partiene. Det viser et gjennomsnitt av de største meningsmålingene.

Socialdemokraterna er partiet til statsminister Stefan Löfven. 25,2 prosent av velgerne sier at de vil stemme på dette partiet. Dermed kan de få 90 representanter i Riksdagen (svenske Stortinget). Dette er 5,8 prosentpoeng mindre enn i valget i 2014.

Men partiet Sverigedemokraterna (SD) har fått enorm støtte. Det er høyrepopulistisk parti som er kritisk til innvandring. SD er nest største parti med 19,5 prosents oppslutning, ifølge målingene. Det er 6,6 prosentpoeng mer enn ved forrige valg. Dette vil gi partiet 70 representanter. Det viser målingen gjort av Poll of polls. I dag har de 42 representanter.

Sverigedemokraterna kommer trolig ikke til å kunne overta styringen i landet, sier Annie Reuterskiold til Klar Tale. Hun er politisk kommentator i Svenska Dagbladet.

– Ingen andre partier vil samarbeide med SD. Partiet vil derfor fortsette å være i opposisjon, sier hun.

Høyrepartiet Moderaterna får mindre støtte. De har falt med 5,8 prosentpoeng. Partiet ligger an til 17,5 prosents støtte. Det betyr 62 representanter i Riksdagen.

Dersom valgresultatet blir slik, vil den rødgrønne blokken styre Sverige. Det er partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Til sammen vil de få 40,7 prosent av stemmene. Det er 146 representanter i Riksdagen. Dette er 13 representanter færre enn i dag. I dag styrer Socialdemokraterna og Miljöpartiet sammen.

Den borgerlige alliansen har 37,4 prosent av stemmene. Disse partiene er Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet. De kan få 133 representanter, sju færre enn i dag.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå