Verden
Bilde 1 av 4

– Britene må få stemme igjen

Mye har skjedd siden Storbritannia stemte for å gå ut av EU. Nå må britene få et nytt valg om brexit, mener ekspert.

– Det finnes ikke noen oppskrift på hvordan et land skal gå ut av Den europeiske union (EU), sier Jan Erik Mustad til Klar Tale. Han er ekspert på Storbritannia.

I juni 2016 sa flertallet av britene ja til å melde seg ut av EU. Storbritannias utmeldelse av EU kalles brexit.

Siden britene stemte ja, har landet forsøkt å finne den beste veien ut av handels-samarbeidet. Men arbeidet med en avtale har vært vanskelig.

– Britene ønsker seg mer enn de kan få. Blant annet vil landet ha åpne grenser mellom Nord-Irland og Irland. Britene vil ha egne regler for toll og egen handelsavtale. Men det kan ikke EU godta, forteller Mustad.

I mars neste år forlater Storbritannia EU. Mustad er usikker på om partene vil klare å bli enige om en avtale før den tid.

– Situasjonen har endret seg mye siden avstemningen i 2016. Britene er ikke fornøyd med regjeringens arbeid med brexit. Derfor bør britene få stemme på nytt, sier eksperten.

Han mener avstemningen bør holdes etter at partene har blitt enige om avtalen.

– I avstemningen bør britene få tre valg. Da vil vi få et svar på om britene fortsatt ønsker en brexit. Det første valget er å stemme ja til avtalen med EU. Det andre valget er at Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Og det tredje valget er at britene fortsetter å være medlem i EU, sier Mustad.

18. oktober er det toppmøte i EU. Da skal partene ha blitt enige om brexit-avtalen.

– Nå ser det ut til at fristen kan bli flyttet. Blir ikke partene enige, vil Storbritannia gå ut av EU uten en avtale. Det vil få følger for folk og selskaper, sier Mustad.

Siste utgave

På forsiden nå