Verden
Bilde 1 av 7

Hva tenker svenskene om valget?

Klar Tale dro til Sverige og spurte dem. – Jeg vet ikke hva noen partier kjemper for lenger, sier Jonny Karlsen.

Én svenske vet hva han skal stemme. En annen har gitt opp politikk. En dame tror at ungdommen vil redde landet. Valget i Sverige omtales som det mest spennende noensinne. Søndag 9. september får Sverige vite hvilke partier som skal lede landet de fire neste årene. Da er det valg til ny nasjonalforsamling.

Folk i Sverige kan velge mellom åtte partier. Men hva mener svenskene om valget? Hvem vil de stemme på og hvorfor? Klar Tale dro til Sverige og spurte velgerne.

Det er nesten ikke folk utenfor valg-bodene i byen Strömstad. Det er stille. Dagen er grå. Ikke engang måkene lager lyd på havna.

Men vi finner Lars Åke Karlgren, Jonny Karlsen og Titti Koch. Skal de tre stemme?

– Ingenting er sikkert, sier Lars Åke Karlgren til Klar Tale.

Han har nettopp stemt i det lille lokalet på andre siden av lekebutikken. Med seg har han en liste over partiene i kommunen. Karlgren sitter på førsteplass på for Vänsterpartiet i Strømstad. Han har vært med i politikken siden 1994.

– Alt er annerledes i år. Jeg tror ikke at så mange vil bruke stemmeretten sin. Folk er veldig usikre på hvilket parti de skal stemme på, sier han.

– Politikken har forandret seg i det siste. Til og med vi politikerne her merket det, sier Karlgren.

Karlsen har ikke stemt ennå. Han stemte på Miljöpartiet sist gang det var valg. Det var fordi datteren hans var med. I år har han en sak som er viktig. Det er at eldre skal ha det bra. Moren hans er blitt syk og ensom.

– Jeg ikke hva noen partier kjemper for lenger, sier han.

– Politikerne er bare opptatt av å krangle. Ingen spør oss vanlige folk om hva vi vil, sier han.

Men Karlsen vet hvilket parti han ikke skal stemme på.

– Sverigedemokraterna skal jeg ikke stemme på. Partiet er ikke seriøst. Men er det rett at et parti ikke får lov til å være med i en debatt? Vi har ytringsfrihet i landet, sier Karlsen.

Titti Koch tror på ungdommen.

– Unge folk er mye klokere enn oss. Jeg er blitt såpass gammel at jeg tror ungdommen vil gjøre landet vårt til et bedre sted å bo i, sier hun.

– Jeg er glad i demokratiet vårt, sier Koch.

– Jeg har bestemt meg for at jeg skal stemme på det partiet som tenker på fremtiden, sier hun.

I Strömstad er det en rekke med valgboder. En gjeng på fire gutter har kommet bort til partiet Liberalerna. Fredag er det skolevalg. Guttene går på videregående. De vet ikke hvilket parti de skal stemme på.

– Vi skal stemme når vi er gamle nok. Politikken i Sverige er et kaos. Folk bare prater og vil selge seg inn. Jeg skulle ønske at folk ble hørt, sier guttene.

Det gjenstår å se hvilket parti som vinner flest velgere. Svenskene kan stemme på Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Sveriegdemokraterna og Vänsterpartiet. Flere av partiene har dannet et lag sammen, i håp om å komme inn i regjering.

Siste utgave

På forsiden nå