Verden
Bildet viser de fire partilederne i den svenske Alliansen.

Ulike partier i Sverige kan samarbeide

Borgerlige partier vil samarbeide med sosialdemokratene for å danne regjeringen. De siste stemmene telles i Sverige.

Hvem får styre Sverige etter valget? Det er fortsatt usikkert. De borgerlige partiene i Alliansen vil at statsminister Stefan Löfven skal slutte.

– Det blir ikke aktuelt nå, sa Löfven like etter valget.

Men Alliansen vil samtidig snakke med Löfven om samarbeid. Det skriver avisa Dagens Nyheter. Alliansen har en annen politikk enn Löfvens Socialdemokraterna. Alliansen består av borgerlige partier: Moderaterna, Kristendemokraterna, Liberalerna og Centerpartiet.

Omtrent 200.000 stemmer skal fortsatt telles. Det skjer i dag (onsdag). Disse kan være med og avgjøre hvem som får styre.

De rødgrønne partiene får trolig 144 plasser i Riksdagen. Det er Sveriges nasjonalforsamling. Alliansen får trolig 142 plasser. Sverigedemokraterna får trolig 63 plasser. Partier trenger 175 plasser i Riksdagen for å styre med flertall.

Myndighetene legger fram det endelige resultatet i løpet av de neste dagene.

Statsminister Löfvens sitt parti Socialdemokraterna vant flest plasser i valget. Men det er ikke sikkert at han får fortsette som statsminister. Det må Riksdagen avgjøre.

Riksdagen åpner 25. september. Löfven trenger kanskje støtte fra Sverigedemokraterna. Det melder nyhetsbyrået NTB. Men partiene i Alliansen har invitert ham til å snakke med dem. De vil lage en borgerlig regjering.

Ingen partier har villet samarbeide med Sverigedemokraterna. Partiet er kritisk til innvandring.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå