Verden

Gråter for kutt i støtten

USAs president vil ikke lenge støtte prosjekter som hjelper palestinerne. 5 millioner mennesker vil få mindre hjelp.

De står i gatene og gråter. Noen roper. Andre er kledd i fangedrakter og håndjern. Slik demonstrerte 13.000 mennesker mandag. Alle jobber i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA). De streiket i protest med kutt i støtten.

Demonstrantene er blant annet lærere og folk som jobber i helsetjenesten. Snart er mange uten jobb. Årsaken er at organisasjonen mister pengestøtte. USAs president Donald Trump har sagt nei. USA skal ikke lenger støtte organisasjoner som hjelper palestinerne.

Det ble bestemt i forrige uke, skriver avisa The Guardian. USA sa at en av årsakene er at de ikke vil betale så mye mer enn alle andre.

UNRWA fikk tidligere aller mest penger fra USA. USA betalte nesten 3 milliarder til organisasjonen i fjor. Pengene brukes til viktige tjenester for over 5 millioner palestinere. 1,3 millioner av dem bor på Gazastripen.

Organisasjonen må kutte i hvor mye penger de bruker. Det betyr at mange vil måtte slutte i jobben eller jobbe mye mindre enn før.

Yousef Handouma er generalsekretær for organisasjonen i området. Han sier de ansatte streiker mot at de ansatte blir tvunget til å slutte. De streiker også fordi det blir vanskeligere for UNWRA å hjelpe palestinske flyktninger.

– Problemene må ikke gå utover flyktningene. Det er veldig vanskelig, sier Adnan Abu Husna til nyhetsbyrået DPA. Han er talsmann for UNRWA på Gaza.

Eksperter har advart om følgene av kuttene. Blant annet kan det bli mer urolig i regionen i Midt-Østen.

UNRWA hjelper også palestinere i Jordan, Syria og i Libanon. Land i Europa og i andre arabiske land har lovet å beskytte organisasjonen. Tyskland sier de vil øke den økonomiske støtten etter kuttene.

Trump har vært tydelig på sin støtte til Israel. Han sier at Jerusalem burde være landets hovedstad. Samtidig fortsetter striden mellom palestinerne og Israel. Situasjonen har ikke vært så uavklart på mange år.

UNRWA ble skapt etter krigen i 1949. 700.000 palestinere måtte flykte fra Israel eller ble tvunget ut. Israels lstatsminister Benjamin Netanyahu har sagt at organisasjonen burde bli vraket. Han mener FNs flyktning-organisasjon bør overta.

Siste utgave

På forsiden nå