Verden
Bildet viser en utmagret liten jente som får litt vann av sin far. Det er på et sykehus i Hodeida i Jemen. Der kan 12 millioner mennesker sulte i hjel.

– Folk i Jemen sultes til døde

Hungersnøden i Jemen er skapt av mennesker. Det sier Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

18 millioner mennesker i Jemen vet ikke om de får spise igjen. Det sier verdens-organisasjonen FN.

– Vanlige folk i Jemen sulter ikke. De sultes til døde, sier Jan Egeland i en uttalelse. Han er generalsekretær i organisasjonen Flyktninghjelpen.

– Den verste hungersnøden er skapt fullstendig av mennesker. Det må gå tydelig fram. Nøden er skapt av partene som kjemper mot hverandre i Jemen. Og av de som støtter dem utenfra, sier Egeland.

Styrker fra regjeringen kriger mot Houthi-opprørere i Jemen. Regjeringen får støtte fra en gruppe som Saudi-Arabia leder. Blant andre USA og Storbritannia hjelper til. Houthi-opprørerne får trolig hjelp av Iran i krigen.

FN har i månedsvis advart om at en katastrofe med sult er på vei i Jemen. Siden har det bare gått fra vondt til verre. FN advarer om at over 12 millioner mennesker kan komme til å sulte i hjel. To av tre personer i Jemen vet ikke om de kommer til å få spise igjen. Det gjelder 18 millioner mennesker, ifølge FNs matvare-program (WFP).

De siste årene har det vært mange flyangrep i Jemen. Mange vanlige folk er drept.

– Sulten er en følge av handlinger utført av de partene som kriger mot hverandre. Og av landene som støtter dem. Krigen har strupet vanlige folk ved å gjøre mat mindre tilgjengelig for millioner av mennesker, sier Egeland.

Hjelpearbeidere holder på å tape kampen mot hungersnød, mener Flyktninghjelpen. Landet trenger en politisk løsning så snart som mulig. Bare det kan hindre en historisk sultkatastrofe, mener de. Egeland sier at USA, Storbritannia, Frankrike og Iran må stille disse tre kravene:

* Stopp i krigingen med én gang.

* En avtale om å forhandle fram en politisk løsning. De må få hjelp av FN til å bli enige.

* Tiltak for å få Jemens økonomi i gang igjen. La varer og nødhjelp få komme fritt inn i Jemen. Sikre at varene og hjelpen kan nå fram til alle deler av landet.

– Partene i denne konflikten har allerede ansvar for at mange har dødd. De risikerer nå å bære ansvaret for en hungersnød som går ut over millioner, sier Egeland.

FN ber landene som støtter regjeringen i Jemen, om å stanse luftangrepene som dreper vanlige folk. Det melder kanalen BBC.

Angrepene bidrar til at dette kan bli den verste hungersnøden på 100 år. Det sier FN. Bare siden juni er over 400.000 mennesker tvunget på flukt. De har måttet flykte fra kampene ved byen Hodeida.

Over 22 millioner mennesker er avhengig av mat utenfra. Landene som Saudi-Arabia leder, har fått kraftig kritikk. De har hindret varer og nødhjelp i å komme til landet. I dag får hjelpeorganisasjonene komme til. Men FN krever at også livsviktige matvarer og drivstoff må få komme inn i landet.

Mer fra Verden

På forsiden nå