Verden
Bildet viser Recep Tayyip Erdogan.

– Vi bør få straffe de ansvarlige

– Jamal Khashoggi ble utsatt for et grotesk drap, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han mener Tyrkia bør få straffe dem som gjorde det.

Klokka 11 i dag (tirsdag) talte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Mange var spente på hva han ville si. Tyrkias president hadde lovet å fortelle hva han vet om drapet på Jamal Khashoggi.

Journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Istanbul i Tyrkia. Han ble drept på konsulatet til Saudi-Arabia. Tyrkisk etterretning mener at han ble drept av en gruppe på 15 menn.

– Hvem har disse menneskene fått ordre fra? spurte Erdogan, ifølge kanalen NRKs oversetter.

Erdogan etterlyste flere svar fra Saudi-Arabia. Han ba andre land om å reagere. Han fortalte at han hadde snakket med kronprins Mohammed bin Salman av Saudi-Arabia. Kronprinsen sa at 18 personer i landet var arrestert for drapet.

– Jeg har en oppfordring til Saudi-Arabia: Disse 18 personene må sendes til Tyrkia, sier Erdogan.

Han mener de skyldige må straffes i landet der drapet skjedde.

– Dette skjedde i Tyrkia. Det er vår rett til å stille spørsmål rundt saken. Vi vil ikke være stille om dette. Vi har et internasjonalt ansvar, sier Erdogan.

Drapet ble tydelig planlagt på forhånd, fortalte Erdogan.

– Tre personer kom til Tyrkia dagen før drapet. Samtidig dro en gruppe fra konsultatet til Belgrad-skogen. Der undersøkte de skogen, sa Erdogan.

Tyrkiske myndigheter mistenker at deler av liket er dumpet i skogen. De har lett, men ikke funnet noe.

Senere kom flere grupper med personer med ulike fly. Totalt kom 15 personer til konsulatet, sa presidenten. Så ble utstyr fra overvåknings-kameraer tatt ned.

Deretter gikk Khashoggi inn i konsulatet. Han kom aldri ut igjen.

Kronprins Mohammed bin Salman nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Men Saud al-Qahtani styrte drapet, sier tyrkiske kilder til nyhetsbyrået Reuters. Han styrte drapet gjennom video på Skype, ifølge Reuters. Saud al-Qahtani er en av kronprinsens nærmeste rådgivere.

Dette er saken om drapet på Khashoggi

– Jamal Khashoggi besøkte konsulatet til Saudi-Arabia i Tyrkia 2. oktober. Kjæresten hans ventet, men han kom aldri ut igjen.
– Khashoggi var fra Saudi-Arabia, men bodde i USA. Han jobbet som journalist og skrev kritisk om Saudi-Arabia.
– Khashoggi besøkte konsulatet fordi han trengte papirer for å gifte seg.
– Saudi-Arabia sa først at Khashoggi hadde dratt fra konsulatet.
– Tyrkisk etterretning fortalte mediene at Khashoggi var blitt drept og delt i biter. Saudi-Arabia nektet.
– Etter over to uker innrømmet Saudi-Arabia at Khashoggi ble drept.
– Myndighetene i Saudi-Arabia sier at Khashoggi ble drept i et slagsmål. Landet sier at dette ble gjort uten lov. De skyldige skal straffes, sier de.
– Flere land kritiserer Saudi-Arabia. De tror ikke på historien. Land som USA, Storbritannia og Tyskland ba om en bedre forklaring.
– Mange land er økonomisk nært knyttet til Saudi-Arabia. Landet er rikt på olje. Derfor er det viktig for vestlige land å ha et godt forhold til landet.
Flere mener at Saudi-Arabia likevel må straffes. Det kan skje ved at andre land nekter å handle og samarbeide dem.

Mer fra Verden

På forsiden nå