Verden

Merkel besøker byen der folk var rasende

Hun får kritikk fordi hun åpnet Tyskland for innvandrere. Fredag besøker statsminister Angela Merkel byen Chemnitz.

Folk har vært rasende i byen Chemnitz i Tyskland. En mann ble drept med kniv i august. Innvandrere ble siktet for drapet. To av dem sitter i varetekt, mens én skal være løslatt.

Drapet satte i gang store demonstrasjoner. Ekstreme tyskere angrep innvandrere. Demonstranter sloss mot hverandre. Mange kjempet imot rasisme og hat. Andre var sinte på Angela Merkel.

– Hun må slutte, sto det på plakater.

Fredag kommer statsminister Angela Merkel til byen. Hun skal blant annet snakke med lokale politikere og vanlige folk. Det melder tyske medier. De skriver også at noen mener Merkel burde kommet før. Det har vært en tøff tid for byen.

Tyskerne straffer Merkel for tiden. En stor del av årsaken er at hun åpnet Tyskland for flyktninger og migranter i 2015.

– Dette klarer vi, sa Merkel da alle flyktningene kom til Europa.

Over en million flyktninger og migranter kom til Europa det året. Andre land fikk panikk, men Merkel ville hjelpe folk som flyktet.

I desember leder hun ikke lenger det tyske partiet CDU. Hun fortsetter kanskje som statsminister fram til 2021. Velgerne svikter partiet.

– Flere personer står klare til å ta over CDU. Dette blir spennende, sier Erik Rustad Markussen til Klar Tale. Han er redaktør for nettstedet Tyskpolitikk.no.

CDU er Tysklands største parti. Det er som en blanding av norske Høyre og Kristelig Folkeparti. Merkel har ledet partiet i 18 år. Hun har styrt Tyskland siden 2005.

En mulig ny leder er Annegret Kramp-Karrenbauer. Hun ligner Merkel, sier Markussen.

Friedrich Merz ligner ikke på Merkel. Han kjemper også om makta i CDU. Flere frykter at Merz og Merkel kommer til å krangle.

– Jeg kan samarbeide godt med alle, lover statsministeren. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Merkel får mer skryt i andre land enn fra tyskerne selv, ifølge Markussen. Tyskere har kritisert henne. Spesielt etter at hun tok imot alle flyktningene. Politikken hennes har gjort andre partier sterkere. Regjeringen krangler, og velgerne dropper CDU.

Likevel har Merkel alltid vært populær. Tyskerne kaller henne «mor». Hun er trygg og erfaren. Merkel kjemper for Tysklands plass i verden. Hun er ikke redd for å svare frekke presidenter, som Donald Trump fra USA.

– Dette liker jo tyskerne, sier Markussen.

Flere kommer til å merke at Merkel slutter. Hun snakker godt med Russland. Det er viktig for forsvars-alliansen NATO.

– Angela Merkel og Tyskland er helt avgjørende for NATO, sier Jens Stoltenberg. Han er generalsekretær i alliansen.

I Europa krangler land om asylsøkere. Storbritannia er på vei ut av Den europeiske union (EU). Forholdet mellom Europa og USA har forandret seg med Trump.

– Det passer dårlig at Merkel slutter. Det sier en anonym person i EU, ifølge NTB.

Siste utgave

På forsiden nå