Verden
Bilde 1 av 3

De vokter over Storbritannias skilsmisse

EU sa ja til å skilles fra Storbritannia. Men det britiske folket må også gjøre det samme.

Det er tidlig morgen søndag 25. november i Brussel. På denne grå dagen skal Den europeiske union (EU) være med på å avgjøre britenes framtid. Klar Tale ser svarte biler som kjører på rekke og rad, med politi foran og bak. De passerer det kongelige slott i Brussel på vei til EUs bygning i Belgia.

Utenfor Storbritannias ambassade står bryske vakter. Sivile og militære biler med folk står linet opp utenfor. Det er viktige dager for den britiske statsministeren Theresa May og resten av EU.

Ledere fra alle land i EU i Europa er samlet. De skal være med på det ekstra toppmøtet i Brussel. Temaet er avtalen som er forhandlet fram. Den forteller hvilke regler som skal gjelde når Storbritannia skal melde seg ut av EU, også kalt brexit.

– Det er ikke noen grunn til å heve glassene. Dette er en trist dag, sa Jean-Claude Juncker. Han er sjef for EU-kommisjonen.

Juncker mener det er en tragedie at et så stort land som Storbritannia melder seg ut.

Det var ingen jubelstemning å spore på møtet. De europeiske lederne sa ja til avtalen om skilsmissen. Den er på 584 sider. Det ble ingen feiring. Avstemningen var like grå som været på utsiden av bygningen.

Storbritannia og EU har i lang tid forhandlet om en avtale om brexit. Storbritannia vil ikke lenger være med i EU. I mars neste år er det slutt. Da må EU og britene har fått til avtaler for samarbeid på andre måter. Det var denne avtalen som skulle stemmes over i EU. Regjeringen i Storbritannia har sagt ja.

Den britiske statsministeren har fulgt opp britenes vilje. Theresa May har fått på plass en avtale. Men den er ikke stemt over i det britiske parlamentet. Det vil skje før jul. Avtalen skal debatteres grundig, sa May søndag. Hun holdt en pressekonferanse etter møtet i EU.

Hun sier at EUs «ja» til avtalen er starten på debatten om Storbritannias framtid.

– Tror folk at det på en eller annen måte blir flere forhandlinger? Slik er det ikke. Dette er avtalen som gjelder. Dette er den beste mulige avtalen. Det er også den eneste mulige avtalen, sa May ifølge nyhetsbyrået NTB.

Statsministeren sier hun vil kjempe med «hjerte og sjel» for å samle støtte for avtalen. Både folk i hennes eget parti og i andre britiske partier er i mot avtalen.

May har varslet at hun vil reise rundt i Storbritannia de nærmeste ukene. Hun vil overbevise folk om at avtalen britene har fått, er den riktige. Men først må hun reise hjem fra Brussel.

Det er usikkert om det blir flertall i parlamentet for avstemningen. Da er det ingen som vet hva som skjer. Kanskje bør folket få stemme om igjen?

EU må lære av det at Storbritannia forlater EU. Det mener Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi må forstå at EU er sårbart. EU kan ikke tas for gitt. Vi må forsvare oss mot dem som glemmer hvilken garanti EU er for vår fred og sikkerhet, sa Macron søndag.

Siste utgave

På forsiden nå