Verden

Tenåring gjør opprør mot Saudi-Arabia

Ei jente flyktet fra Saudi-Arabia. Folk har fått enda en grunn til å mislike landet.

Rahaf Mohammed al-Qunun har fått asyl i Canada. 18-åringen flyktet fra familien sin i Saudi-Arabia. Hun sier at hun har vendt seg bort fra islam. Det er strengt forbudt i landet.

– Takk for at dere redder livet mitt, skrev hun på nettsamfunnet Twitter. Hun takket alle som har hjulpet henne i nøden.

Kvinner får nå lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia. De får se på sport fra tribuner. Samtidig sitter aktivister i fengsel. Kvinner blir pisket, truet og kledd nakne, ifølge avisa VG. Opplysningene kommer fra en rapport.

– Jeg gjør hva jeg vil med deg. Etterpå løser jeg deg opp i syre og skyller deg ned i do, skal en mann ha sagt til en av fangene. Han jobber for kronprinsen.

Verden kritiserer kongedømmet i Midtøsten. Saudi-Arabia innrømmet drapet på den kritiske journalisten Jamal Khashoggi. Det skjedde i fjor. I tillegg kriger Saudi-Arabia i Jemen.

Saudi-Arabia klarer fortsatt å beholde vennene sine. I alle fall de som styrer landene.

– Saudi-Arabia kjøper mye våpen og utstyr fra USA og andre land. Saudi-Arabia er også rikt på olje, sier Reier Møll Schoder til Klar Tale. Han driver bloggen Den arabiske halvøy.

Land kan tape penger på å bli uvenner med Saudi-Arabia, sier Schoder.

– Men Saudi-Arabia er også avhengig av å selge oljen, sier han.

USA har lenge vært en god venn av Saudi-Arabia. Landet er også viktig for økonomien til andre land i Midtøsten.

– Men spør du vanlige folk, er det ikke sikkert at de er begeistret for Saudi-Arabia, sier Schoder.

Politikere, aktivister og organisasjoner sier klart ifra: Nå må verden straffe Saudi-Arabia. I USA sier president Donald Trump nei. Han vil fortsatt selge våpen til landet.

– Vi straffer bare oss selv, sier han.

Saudi-Arabia har en annen jobb i Midtøsten. De kjemper mot Iran. Landet har et vanskelig forhold til Vesten på grunn av frykt for atomvåpen.

Siste utgave

På forsiden nå