Verden
Bildet viser Stefan Löfven som blir intervjuet av pressen.

– Et historisk samarbeid

Sverige har endelig fått ny regjering. Det skjer fire måneder etter valget.

– Noe nytt skjer i svensk politikk nå, sier statsminister Stefan Löfven, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Mandag 21. januar viser han fram sin nye regjering. Partiene ble endelig enige i Sverige. Landet har vært uten regjering siden valget 9. september 2018.

Stefan Löfven er fra Socialdemokraterna. Partiet hans skal danne regjering med Miljöpartiet. De får støtte fra Centerpartiet og Liberalerna.

– Nå starter et historisk samarbeid på tvers av gamle parti-skiller, saier Löfven.

Centerpartiet og Liberalerna er lenger til høyre i politikken enn Socialdemokraterna.

– Vi skal skape flere arbeidsplasser, bedre velferd og mindre kriminalitet, sier Löfven. Han lovet også å jobbe for bedre klima og integrering.

Det var to årsaker til de store problemene etter valget. Partier som samarbeidet måtte få flertall for å styre. Men ingen fikk flertall.

Stefan Löfven og Socialdemokratene fikk flest stemmer. De tilhører den rødgrønne delen av politikken. Moderaterna fikk nest flest stemmer. De tilhører den mer konservative delen av politikken. De kaller de seg Alliansen sammen med andre borgerlige partiet.

Sverigedemokraterna fikk tredje flest stemmer. Men ingen ville samarbeide med partiet. De kritiserer innvandring.

Dermed slet politikerne med å bli enige om regjering. Løsningen ble at Centerpartiet og Liberalerna brøt ut av Alliansen. De støtter de rødgrønne i stedet. Men følgen er at Socialdemokratene og Miljöpartiet må komme dem i møte. Det betyr en mer konservativ politikk i Sverige framover.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå