Verden

Folk ofrer livet for å få ny president

Venezuela krever demokrati. 13 personer skal ha blitt drept på to dager.

– Folk i Venezuela vil ha demokrati. De vil bestemme over egen skjebne. Dette må lyttes til, sier Federica Mogherini. Hun snakker for Den europeiske union (EU).

EU ber om frie valg for Venezuela. Arbeidet må settes i gang nå.

Folk gjør opprør. Det har de gjort de siste dagene. Minst 13 mennesker skal være drept i uroen. Det sier grupper som jobber med menneske-rettigheter.

Onsdag var det harde kamper mellom politi og demonstranter. Det skjedde øst i Caracas. Folk krever at Juan Guaidó blir landets president. Han leder opposisjonen i landet. Han leder også nasjonalforsamlingen.

Han hevder selv at han er president. Det er han fram til landet holder et demokratisk valg.

EU støtter nasjonalforsamlingen. Den er valgt av folket. Og den må få tilbake makta, mener EU.

Opposisjonen har flertall i nasjonalforsamlingen. Men den har mistet makt. President Nicolás Maduro startet en egen forsamling i 2017. Den har makt til å endre lover.

Folk protesterte også da. Men nå er de tilbake i gatene. Noen forteller at det ble brukt tåregass mot folk som protesterte. Det ble skutt med kuler av stål og gummi.

I fjor angrep noen president Maduro.

– Vold løser ikke krisen. Folk i Venezuela har rett til å demonstrere, sier EU.

Onsdag brøt Maduro Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA. Han ba diplomater fra USA om å dra. Men USA sier nei. De anerkjenner ikke Nicolás Maduro som president. De støtter Juan Guaidó i stedet. Det samme gjør flere andre land.

Siste utgave

På forsiden nå