Verden

Stadig flere land støtter Guaidó

Mektige land i EU kan velge å støtte Juan Guaidó som leder av Venezuela. President Nicolás Maduro nekter fortsatt å holde nytt valg.

Nicolás Maduro holder fortsatt på makten i Venezuela. Han nekter å gi etter for presset og slutte som president. Det sa han til den spanske TV-kanalen La Sexta søndag.

Venezuela var tidligere en av Spanias kolonier. Nå vil Spania og andre land ha nytt valg i Venezuela. De andre er Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Portugal, Nederland og Belgia.

Disse landene krevde at Maduro skrev ut nytt valg innen midnatt søndag. Ellers ville de heller støtte Juan Guaidó. Han er leder for landets nasjonalforsamling. Nå er han også midlertidig president. Det har nasjonalforsamlingen bestemt. Dette gjelder til det kan holdes nytt valg.

Mandag kom beskjeden om at Spania, Storbritannia, Frankrike og Sverige støtter Guaidó. EU-parlamentet, USA og flere andre land støtter allerede Guaidó.

USA ber militæret i Venezuela om å støtte Guaidó. I tillegg truer USA med militær makt. De har også innført sanksjoner. Det vil si at de nekter å handle olje med landet.

Canadas statsminister har også rost Guaidó. Justin Trudeau snakket søndag med Guaidó på telefon. Han mener han har vist «mot og lederskap».

Mandag møter Canada flere andre land i Lima-gruppen. I denne gruppen er land fra Latin-Amerika. De skal diskutere Venezuela. Alle de 11 landene som møtes, støtter Guaidó.

Søndag kveld snakket Guaidó også med Sebastian Kurz. Han er statsminister i Østerrike. Han har også snakket med Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

Guaidó skriver på Twitter at han takker for støtten han og opposisjonen i landet får.

Maduro advarer mot borgerkrig. Han er sint på vesten og landene som blander seg i politikken i Venezuela.

– Vi forbereder oss på å forsvare landet vårt, sa han i intervjuet med LaSexta.

Venezuela er i dyp økonomisk krise. 300.000 personer kan dø dersom landet ikke får hjelp, sier Guaidó.

USA har sendt nødhjelp. Guaidó håper at også EU vil bidra.

Mer fra Verden

På forsiden nå