Verden

Skal fortelle hvordan det går med USA

Tirsdag holder Trump ettårstale for Kongressen. Han skal fortelle hva han har fått til og hva han vil gjøre framover.

Natt til onsdag norsk tid holder president Donald Trump en tale for Kongressen. Talen kalles State of the Union (nasjonens tilstand). Den holdes en gang i året. Talen handler om hvordan det går for USA. Talen gir også presidenten mulighet til å snakke om sin politikk.

Dette er andre gang Donald Trump holder en slik tale. Forrige gang var i januar i fjor. Da skrøt Trump av de store endringene han har fått til.

I år skal talen handler om «felleskap», ifølge  presidentens rådgivere.

Trump er medlem i Det republikanske partiet.

I mellomvalget i fjor mistet republikanerne 40 plasser i Representantenes hus. Dette er første gang Trump har et mindretall i et av Kongressens kamre.

Trump ønsker seg en mur mot Mexico. Men Det demokratiske partiet har satt en stopper for dette.

Hvis ikke Trump får penger til muren har han truet med en ny unntaks-tilstand i USA. En unntaks-tilstand brukes i spesielle situasjoner. Da settes vanlige lover og regler til side.

Truslene gjør at flere er skeptiske til Trump. Også folk i Det republikanske partiet er skeptiske.

Folk som støtter Trump håper han vil bruke talen til å snakke om det han har fått til.

– Han må fortelle om den gode jobben han har gjort. Det positive han har gjort for økonomien og handelen. Han må også fortelle at han har fått Brett Kavanaugh som dommer i høyesterett, sier Newt Gingrich. Han er medlem av Det republikanske partiet.

David Winston lager meningsmålinger for Det republikanske partiet.

– Velgerne er bekymret for splittelsen i landet. Hvis du snakker med velgere fra de ulike partiene, vil du høre at ingen er fornøyd. Denne talen er en mulighet for Trump til å ta opp disse bekymringene. Han kan vise hva han mener er viktig, sier Winston.

Siste utgave

På forsiden nå