Verden
Bildet viser Israel Katz, som er utenriksminister i Israel.

Fornærmet Polen, nekter å beklage

– Jeg må si sannheten, sier israelsk minister.

Polakker lærer hat mot jøder tidlig. Mange polakker samarbeidet med nazistene under den andre verdenskrigen. Dette sa Israel Katz om polakker søndag. Katz er utenriksministeren til Israel.

Polens statsminister krever at Katz sier unnskyld. Katz nekter. Polen droppet nylig et toppmøte i Jerusalem. Årsaken var det Katz hadde sagt.

Også Israels statsminister har kritisert Polen. Benjamin Netanyahu sa at polakker hjalp tyskerne under holocaust (utryddelsen av jøder).

– Jeg beklager ikke noe av det jeg sa. Mine foreldre kjente til holocaust. Som sønn av overlevende, må jeg si sannheten, sa Katz til israelsk TV.

Konflikten ødela for Netanyahu. Han vil ha et godt forhold til landene Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Polen. Disse landene er uenige med Den europeiske union. Det handler blant annet om innvandring.

USA har støttet Polen i striden med Israel. Nære partnere skal ikke fornærme på denne måten, mener Georgette Mosbacher. Han er USAs ambassadør i Warszawa i Polen.

Flere enn seks millioner jøder ble drept. Det skjedde mellom 1938 og 1945. Tyskland invaderte Polen i 1939. Dette satte i gang  andre verdenskrig. Det bodde millioner av jøder i Polen.

Mateusz Morawiecki er statsminister i Polen. Han ble såret av det Katz sa om polakker. Han kaller det rasisme.

– Da jeg først hørte dette, virket det helt utrolig. Slike ord kan radikale ekstremister bruke, men ikke en utenriksminister, sa han til avisa Haaretz.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå